By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Yabancı yatırımcı kelepir gayrimenkule koştu!
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Yabancı yatırımcı kelepir gayrimenkule koştu!
Ekonomi Haberleri

Yabancı yatırımcı kelepir gayrimenkule koştu!

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 16 Kasım 2021 12:08
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Değiştirilen ekspetiz sisteminin yabancı konut satışını düşüreceği beklenirken artan kurla beraber yabancı konut satışı arttı. Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları, ekimde yıllık bazda yüzde 12,1 artış kaydederken, Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 olarak kaydedildi.

Artan kur Türkiye’yi yabancı yatırımcı için fırsat ülke haline getiriyor. İhracat ucuzlarken yabancılar için tatil ve konut fiyatları kur arttıkça ucuzluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin konut satış verileni yayımladı.

Buna göre Türkiye genelinde ekimde 137 bin 401 konut satışı gerçekleştirildi. Ekimde satılan konut sayısı eylüle göre yüzde 6,6 azalırken geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,9 artış gösterdi. Yabancıya konut satışı konusunda hileli satış şikayetleri dolayısıyla değiştirilen değerleme sisteminin satışları düşüreceği beklenirken yabancıya konut satışı artış kaydetti.

Kurun artmasıyla beklenen olmadı ve yabancılara yapılan konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 5 bin 893 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,0 artarak 43 bin 372 olarak bildirildi.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 464 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 385 konut satışı ile Antalya, 359 konut satışı ile Ankara izledi. Ekim ayında İran vatandaşları Türkiye’den bin 265 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 926 konut ile Irak, 543 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları takip etti. Öte yandan Türkiye genelinde sıfır konut satış sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artarak 41 bin 914 oldu. İlk el konut satışları ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 azalışla 329 bin 70 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 69,5 oldu.

EKSPER SEÇİMİNDE SERBEST UYGULAMAYA GERİ DÖNÜLECEK

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konuyu sektör adına önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sonra da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a bizzat anlattığını açıkladı.

Elmas, “Yabancıya konut satışında eksper zorunluluğu devam edecek ama 20 Eylül 2021’de başlayan otomatik eksper atamasından vazgeçilecek. Devlet de bundan sonra değerleme raporlarını görebilecek’’ dedi. Vatandaşlık için gayrimenkul değer şartı ‘2018’de 250 bin dolara (yaklaşık 2,5 milyon TL) düşürüldüğünde’ yabancıya gayrimenkul satışında ‘eksper değerlemesi’ de kanunla uygulanmaya başlanmış, ancak ‘otomatik eksper ataması’ 20 Eylül 2021’de devreye girmişti. Şimdilik istediklerini aldıklarını, orta yol bulunmuş gibi olsa da sektör adına kaygısının sürdüğünü aktaran Elmas “Eğer, her şeye rağmen eksperler sektörün fiyatlarını yüzde 30-40 daha düşük değerlemede ısrar ederse sektör için sorun çözülmüş olmaz” diye vurguladı.

İPOTEKLİ SATIŞLAR YÜZDE 60 AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artış göstererek 28 bin 49 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,7 azalışla 209 bin 904 oldu.

Türkiye’den turizm atağı! Bakan Ersoy: Gelir 50 milyar dolara yükseldi
Emlak vergisi zammında tartışmalı komisyon kararı iptal ediliyor: Yeni üst sınır belli oldu!
TÜİK açıkladı: Yıllık bazda gerilese de konut satışları yılın zirvesinde!
Tüm zamanların zirvesine ulaştı… Sektör temsilcileri değerlendirdi: Konut satışlarında artış sürecek mi?
Yetersiz taahhütler yüzünden dünya hızla ısınıyor

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Doğu Ekspresi, 15 Aralık’ta yeniden başlıyor
Sonraki Makale blank TOKİ açık artırmayla konut ve dükkan satacak
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
Yükleniyor

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
TOKİ aynı evden 2 kişi başvurabilir mi? TOKİ 500 bin sosyal konut aynı evden kaç genç başvurabilir?
Sektörden
14 Kasım 2025
blank
Aylık 43 Bin TL gelire Avrupa kapısı açılıyor: 5 yılda vatandaşlık!
Emlak Dünyası
14 Kasım 2025
blank
Zeytinburnu’nda metrobüs kazası… Yaralılar var!
Emlak Dünyası
14 Kasım 2025
blank
Balıkesir Sındırgı’daki depremler sonrası Şükrü Ersoy’dan kritik uyarı!
Emlak Gazetesi
14 Kasım 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?