By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: TÜİK: Konut satışları yılın 8 ayında 1 milyona yaklaştı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Haberleri > TÜİK: Konut satışları yılın 8 ayında 1 milyona yaklaştı
Emlak Haberleri

TÜİK: Konut satışları yılın 8 ayında 1 milyona yaklaştı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 16 Eylül 2025 15:28
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
5 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini paylaştı.

Ağustosta ülke genelinde konut satışları, yıllık bazda yüzde 6,8 artarak 143 bin 319 oldu.

Bu, yılın en yüksek aylık verisi olarak dikkati çekerken ağustostaki yükselişle birlikte geçen yıl temmuzda başlayan artış grafiği, 14’üncü ayda da devam etti.

Ağustosta ipotekli satışlar yüzde 45,2 artarak 19 bin 712 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,8’e yükseldi.

Ocak-ağustos dönemi ele alındığında konut satışları yıllık bazda yüzde 21,3 artarak 978 bin 70 olarak gerçekleşti. 8 aylık satış adedinin 1 milyona yaklaştığı görülürken, bu dönemde ipotekli konut satışları yüzde 84,6 artarak 141 bin 227 oldu.

Sektör temsilcileri,  ağustos ayına ve ocak-ağustos dönemine ilişkin konut satışlarını değerlendirdi.

“BİRİNCİ EL VE İPOTEKLİ SATIŞLARDAKİ ARTIŞ ÖNEMLİ”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut satışlarının içerisinde ipotekli ve birinci el satışların aldığı payın artmasına dikkati çekerek, “Ağustosta birinci el konutun payı yüzde 30,6, ipotekli satışların payı yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Birinci el satışların yeniden yüzde 40’lar, kredili satışların ise yüzde 30’lar seviyesine çıkabilmesi adına bu artışlar sektörümüz açısından oldukça önemlidir.” dedi.

blank

FAİZLER İNDİ

Faizlerde başlayan indirim trendinin hızla ideal seviyelere gelmesinin ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kısıtlarını kaldırmasının satışlara olumlu katkı sunacağını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’nin yenilenmesi gereken eski bir yapı stoku var ve bu da dönüşümün hızlanması için önemli bir fırsat sunuyor.” diye konuştu.

Yılmaz, yabancılara satışlarda yaşanan düşüşü sektör olarak yeniden artışa çevirmeleri gerektiğinin altını çizerek, “Dünyada yabancıya konut satışı pazarı 400 milyar dolar büyüklüğünde ve önümüzdeki 5 yılda 600 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ülke olarak bu büyüyen pazardan daha güçlü pay alabilmek için sektör olarak yurt dışı tanıtımlara ve yatırımcıya yönelik teşviklere daha fazla ağırlık vermemiz büyük önem taşımaktadır.” açıklamasında bulundu.

blank

“FAİZLERİN DÜŞMESİYLE İHTİYACI OLANLAR ADIM ATIYOR”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Genel Başkanı Hakan Akdoğan, konut satışlarının artmasının en önemli sebeplerinden birisinin faiz indirimlerinin devam edeceğine yönelik güçlü beklenti olduğunu belirterek, bu beklentinin konut fiyatlarında bir artış oluşturabileceği düşüncesiyle yatırımcıların alım yaptığını söyledi.

“ALTIN YATIRIMCILARI KONUTA YÖNELDİ”

Altın yatırımcılarının da kâr satışları yaparak konuta yöneldiğini ifade eden Akdoğan, “Yeni kiracıların yüksek kira tutarlarına karşın konut kredilerinin faizinin düşmesiyle ihtiyacı olanlar ev alma noktasında adım atıp yüksek kira ödemek yerine taksitlerle o evin sahibi olmak istiyor. Bu durum zaten ipotekli satış adetlerine de yansıyor.” dedi.

blank

“KONUT, HEM BİREYSEL HEM YATIRIM AMAÇLI TALEP GÖRMEYE DEVAM EDİYOR”

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, Türkiye’de enflasyonun, döviz kurunun ve faiz oranlarının konut sektörünü doğrudan etkilediğini kaydederek, “Yüksek satış rakamlarına rağmen ipotekli satış payının sınırlı olması, faizlerin halen alıcı için caydırıcı seviyede olduğunu düşündürüyor. Buna rağmen artışın devam etmesi, konutun enflasyona karşı bir değer koruma aracı olarak görüldüğünün kanıtı.” diye konuştu.

Konut satışlarının yüksek seyretmesinin inşaat ve gayrimenkul sektörünün canlı kaldığını gösterdiğini ifade eden Ekiz, özellikle sıfır konut satışlarının üçte birlik payının yeni projelere talep olduğunu ve sektörün üretim kapasitesini sürdürdüğünü yansıttığını vurguladı.

“KONUT PİYASASI CANLILIĞINI KORUYOR”

Ekiz, ipotekli satışlardaki artışın doğru finansman modelleriyle satışların daha da yukarı çıkabileceğine işaret ettiğini dile getirerek, “Konut piyasası, tüm ekonomik baskılara rağmen canlılığını koruyor. Yüksek enflasyon ortamında konut, hem bireysel hem de yatırım amaçlı talep görmeye devam ediyor. İpotekli satışlardaki ivme, finansman koşulları iyileşirse satışların çok daha güçlü artabileceğinin sinyalini veriyor. İlk el satışların yüksek payı ise inşaat sektörüne olan güvenin sürdüğünü gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

blank

“ARTAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI SATIŞLARA YANSIYOR”

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, ocak-ağustos döneminin en yüksek ikinci konut satış verisinin görüldüğünü belirterek, bu yıl rekor beklediklerini söyledi.

İpotekli satışlardaki artışı yüksek kira fiyatlarına bağlayan Şişik, “Aynı zamanda mevduatlardan elde edilen kazancın peşin ödemelerde indirim yapıldığı noktada konut alımına yöneldiğini söyleyebiliriz. Vurgulanması gereken bir nokta da kentsel dönüşümün etkisi. Artan kentsel dönüşüm çalışmalarının satışlara yansıdığını söyleyebiliriz. Mevcut durumda da konut stokunun eski yapılarda yoğunlaştığını görüyoruz.” dedi.

Akiş GYO, 20’nci yılını özel bir sergiyle kutluyor
Konut Güvenliğinde İlk Bariyer Kapıda
Konut fiyatlarının artış hızı açıklandı
Evin fiyatı 2 milyar TL: Vergisi bile 26 milyonu geçiyor! Gören şaşırıyor
Gayrimenkul Sertifikaları: Ev Sahibi Olmanın Yeni Yolu mu?

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Konut fiyatlarının artış hızı açıklandı
Sonraki Makale blank Konut satışları yılın 8 ayında 1 milyona yaklaştı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
AJet’ten “Birlikte Uçuran” kampanya
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
blank
Konut satışları yılın 8 ayında 1 milyona yaklaştı
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
blank
Meteoroloji son raporu paylaştı: Yeni yağış dalgası kapıda!
Emlak Gazetesi
16 Eylül 2025
blank
Kars’ta tarihi Katerina Köşkü, turizme kazandırılmayı bekliyor
Sektörden
16 Eylül 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?