Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Sıfır konut satışları 74 ilde arttı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Sıfır konut satışları 74 ilde arttı
Ekonomi Haberleri

Sıfır konut satışları 74 ilde arttı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 27 Aralık 2024 10:03
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Son yıllarda hızlı yükse­len fiyatlar ve krediye erişim zorluğuyla ge­rileyen sıfır konut satışları yıl bitmeden yükselişe geç­ti. Kamu ve bazı özel banka­ların ilk evini alacaklar için kredi faizlerini yüzde 3’ün al­tına çekmesi ve fiyatların faiz indirimiyle yeniden artacağı endişesiyle tüketicilerin ko­nuta yönelmesi sıfır satışla­rını 74 şehirde artırdı. Geçen yıl ayında ayda ise 65 şehirde gerilemişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerin­den yapılan belirlemelere gö­re, Türkiye genelinde geçen yıl kasım ayında 30 bin 472 adet olan sıfır konut satışları, bu yıl aynı ayda yüzde 61,7’lik artışla 49 bin 274’e yükseldi. En fazla artış yüzde 292,6’lık oranla Bartın’dan gelirken, bu ili Karaman yüzde 250, Gü­müşhane yüzde 223, Kütahya yüzde 214 artışla izledi. Ka­sım 2023’de yüzde 30,2 geri­leme gösteren Ağrı’da da sıfır satışları bu yıl kasımda yüzde 181,4 artış kaydetti.

Bunu Ar­dahan yüzde 185,7, Iğdır yüz­de 181,5, Denizli yüzde 125,1, Karabük yüzde 110,3, Çankı­rı yüzde 110, Nevşehir yüzde 108,7, Uşak yüzde 107,5, Erzu­rum yüzde 105,7, Sivas yüzde 103,2, Ordu yüzde 100,5’lik yüksek artış oranlarıyla takip etti.

Sanayi ve turizm şehirlerinde yükseliyor

Sanayi, turizm şehirlerin­de de geçen yıl gerileyen ilk el satışları bu yıl aynı ayda ye­rini yükselişe bıraktı. Öğren­ci şehri olarak anılan Eski­şehir’de geçen yıl yüzde 33,8 gerileyen sıfır konut satışla­rı, bu yıl kasım ayında yüzde 93,8 oranında artışa geçer­ken, turizm şehri Antalya’da ise yüzde 16,3’lük düşüşün yerini yüzde 42,9’luk artış al­dı.

Çanakkale’de yüzde 41,3, Muğla yüzde 47,8, peri baca­ları ve balon turizmiyle dün­yaca ünlü Nevşehir yüzde 108,7 artış gösterdi. Sanayi şehirlerin­den olan ve ağırlıklı otomotiv ana ve yan sanayine ev sahip­liği yapan Bursa’da da geçen yıl yüzde 20,8 gerileyen ilk el satışları yüzde 72,2 arttı. Yine otomo­tiv sanayisiyle öne çıkan Kocaeli de yüzde 10,1’lik düşüşün yeri­ni yüzde 56,3’lük artış aldı. Tekstil sanayisi ve traverten­leriyle yabancı turistlerin uğ­rak yeri Denizli’de ise yüzde 35,1 gerileyen ilk el satışlar yüzde 125,1 oranında yükse­liş sergiledi.

İkinci elde ağırlık öğrenci kentlerinde

Yine Kasım 2023’de 68 il­de düşüş gösteren ikinci el konut satışları ise Kasım 2024’de 79 şehirde artış gös­termesiyle dikkat çekti. En çok yükseliş yüzde 186’lık oranla Hakkari’den gelirken, söz konusu dönemde 36 adet olan ikinci el satışı 103 ade­te yükseldi.

Bu ili Eskişehir yüzde 98,6, Erzincan yüzde 95,6, Karaman yüzde 94,2, Kütahya yüzde 91,4, Bay­burt yüzde 87,9, Bilecik yüz­de 95,6, İstanbul 85,6, Niğde yüzde 84,6, Adana yüzde 83,8, Manisa yüzde 82,4, Çankırı yüzde 81, Kocaeli 79,8, Muğla yüzde 79,5 artış oranıyla izle­di. İkinci el konut satışlarını yüksek oranda artıran illerin ağırlıklı sanayi, öğrenci kent­leri olması dikkat çekti.

Ankara’da sıfır satıştaki artış oranı İstanbul ve İzmir’i geçti

Mega şehir İstanbul’da ilk el satışları artsa da ikinci elin gerisinde kaldı. İstanbul’da geçen ay yüzde 45,9 artan sıfır konut satışları ikince elde ise yüzde 85,6’lık yükseliş sergiledi. Bu kentte sıfır satışı geçen yıl yüzde 10,8, ikinci el yüzde 27,3 gerilemişti. İzmir’de de benzer bir tablo görülürken, sıfırda yüzde 55,2 ikinci elde yüzde 73,3 artış kaydetti. Ankara’da ise İstanbul ve İzmir’in aksine, sıfır konut satışları ikinci eli geçti. Böylelikle yüzde 107,8 arttı. İkinci eldeki artışı oranı da yüzde 72,6’da kaldı.

7 şehirdeki düşüşe ikinci el dopingi

Bu yıl kasım ayında ilk el satışları sadece 7 ilde düşüş gösterdi. Buna göre, sıfır konut satışları Bayburt’ta yüzde 34,1, Bingöl’de yüzde 46,8, Burdur’da yüzde 3, Kilis’te yüzde 6,8, Muş’ta yüzde 8,8, Osmaniye’de yüzde 42,3, Tunceli’de yüzde 2,8 gerilediği belirlendi. Yine, sıfır satışların düştüğü bu illerde ikinci el satışları ise yükselişini korudu. İkinci el satışları Tunceli’de yüzde 16,4, Osmaniye’de yüze 69,4, Muş’ta yüzde 37,8, Kilis’te yüzde 23,3, Burdur’da yüzde 60,5, Bingöl’de 17,7, Bayburt’ta yüzde 87,9 artış gösterdiği belirlendi.

Bakan Kurum: “81 ilimizde yeni bir sosyal konut hamlesine başlıyoruz”
Sektörel güven hizmette arttı, perakende ve inşaatta azaldı
Türkiye’ye göç edenlerin çoğu Orta Asya’dan
Şişli Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (ŞİMİDER) Kuruluyor
Türkiye, dünya turizminde 4. sıraya yükseldi!

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Meteoroloji’den kritik uyarı: Kuvvetli yağış ve rüzgar etkili olacak! (27 Aralık 2024 hava durumu)
Sonraki Makale blank Muğla’da peş peşe deprem! AFAD açıkladı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
AS Concept İstanbul’da 1 Milyon 950 Bin TL Peşinatla Ev Sahibi Olma Fırsatı
Emlak Haberleri
24 Haziran 2025
blank
İstanbul’da Konutlar Küçülüyor – Ortalama Daire 114 M2’den 100 M2’nin Altına İndi
Emlak Haberleri
24 Haziran 2025
blank
AVM ciro endeksi mayısta enflasyonun üzerinde büyüdü
Sektörden
24 Haziran 2025
blank
AKOM’dan İstanbullulara kritik uyarı
Emlak Gazetesi
24 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?