By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Merkez Bankası enflasyon tahminini revize edebilir
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > Merkez Bankası enflasyon tahminini revize edebilir
Sektörden

Merkez Bankası enflasyon tahminini revize edebilir

Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 24 Temmuz 2020 11:33
Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
5 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Geçen yılın temmuz ayından bu yana politika faizini toplamda 1.575 baz puan düşüren Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 8,25’te sabit tuttu. 

İçindekiler
  • Haziran ayı enflasyon rakamları beklentileri olumsuz etkiledi
  • “Yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9,1’e revize ediyoruz”

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa beklentileri dahilinde politika faizini sabit tuttuğunu, sözle yönlendirmelerin ise politika metninde ağırlığını hissettirdiğini ifade etti.

29 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan Enflasyon Raporu sunumu öncesinde, TCMB’nin haziran ayı enflasyon verisinin ardından bozulan piyasa beklentilerini dikkate aldığını kaydeden Gödek, bankanın kamuoyuna sağlıklı bir şekilde sözle yönlendirmede bulunduğunu belirtti.

Gödek, yılın ikinci yarısında talep kaynaklı dezenflasyonist etkilerin daha belirgin olacağı düşüncesinin muhafaza edildiğine dikkati çekerek, “Yakın dönemdeki gerçekleşmeler nedeniyle yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde risklerin yukarı yönlü değerlendirildiği belirtildi. Söz konusu yönlendirmenin kamuoyu beklentilerini karşılamak adına doğru olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yüzde 7,4 seviyesinde bulunan orta nokta enflasyon tahmininin özellikle kredibilite açısından 100-150 baz puan kadar yukarı yönde revize edilebileceğini aktaran Gödek, haziran ayında gözlemlenen kademeli normalleşme adımları ile birlikte mayıs döneminden itibaren başlayan toparlanmaya atıf yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Bu kez toplantı öncesinde takip edilen öncü göstergelerin de değerlendirilmesine paralel ‘mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır’ ifadesi kullanıldı. Konuya ilişkin yönlendirmenin de enflasyon başlığından sonra önemli olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonda olası yukarı yönlü baskı ve beklentilerin bozulma eğiliminde geri dönüş olmaması senaryolarında ise politika faizi revizyonundan ziyade; bankacılık sistemine yapılan fonlamanın miktarı, Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti (AOFM) değerinin yükseltilmesi, BDDK’nın başta Aktif Rasyo (AR) olmak üzere pandemi sürecinde devreye aldığı bazı uygulamalarında geri adım atarak enflasyonla mücadeleyi desteklemesi gibi kanalların devreye alınabileceğini değerlendiriyoruz.” 

Haziran ayı enflasyon rakamları beklentileri olumsuz etkiledi

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen de, TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin 29 Temmuz’daki Enflasyon Raporu toplantısında revize edilebileceğine dikkati çekti.

Enflasyon Raporu sunumu sonrası gerçekleşecek olan soru-cevap bölümünün gelecek dönem politikalara yönelik önemli ipuçları barındırabileceğine değinen Gökşen, temmuz enflasyon verilerinin de yakından takip edileceğini ifade etti.

Gökşen, temmuzda enflasyonda bir miktar gerileme beklemelerine rağmen hazirandaki olumsuz sürpriz sonrasında yıl sonu enflasyon tahminlerini revize ederek yüzde 8,5’ten yüzde 9,5’e yükselttiklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“TCMB Beklenti Anketi sonuçlarına baktığımızda da 12 ay sonrası Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 9’dan yüzde 9,33’e yükselirken, 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi yüzde 8,38 seviyesinde sabit kaldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının özellikle gıda tarafında bir talep yarattığı, TL’deki değer kaybının da etkisiyle genel fiyat seviyesi üzerinde fiyatlarda beklenenden daha güçlü bir etki yaptığını gözlemliyoruz. 2021 ile beraber enflasyonla mücadele çerçevesinde, daha güçlü bir iç talep dinamiği çerçevesinde, zorlu zeminin devam etmesini bekliyoruz. 2021 yıl sonu TÜFE beklentimizi bu çerçevede yüzde 8,6’dan yüzde 9’a revize ettik.” 

“Yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9,1’e revize ediyoruz”

Albaraka Türk Başekonomisti ve Stratejisti Dr. Ömer Emeç ise TCMB’nin bir önceki yatırımcı toplantısında bozulan enflasyon beklentilerine ilişkin firmaların eskiye göre daha yüksek birim maliyetlerle faaliyetlerine devam etmek durumunda kalmasını vurguladığını belirtti.

Dün açıklanan karar metninde de birim maliyetlere ilişkin vurgunun güçlendirildiğini kaydeden Emeç, “Dolayısıyla TCMB yatırımcı toplantısından bu yana geçen sürede incelediği yüksek frekanslı verilerde birim maliyetlerinde bir kötüleşme görmüş olabilir.” ifadelerini kullandı.

Emeç, TCMB’nin yılın ikinci yarısında talep kaynaklı aşağı yönlü baskıların, arz taraflı yukarı yönlü baskıları domine edeceği öngörüsünü yinelediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Biz bu noktada özellikle kredilerde son birkaç ayda görülen ivmelenmenin sürmesi durumunda ekonomik aktivitedeki toparlanmanın Merkez’in öngörüsünden daha hızlı olacağını ve bu sebeple talep kaynaklı dezenflasyonun o kadar da büyük bir faktör olmayabileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple de yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9,1’e revize ediyor, ancak yılın ilerleyen dönemlerinde Merkez Bankası’nın uygulamaya alabileceği makro ihtiyati tedbirlerin dezenflasyon patikasını korumaya yardımcı olabileceği fikri üzerinde duruyoruz. Bunun da arkasında esasen dünkü metinde Merkez’in enflasyon patikası üzerindeki yukarı yönlü riskleri net şekilde teşhis etmiş olması var.”

Çanakkale kül oldu: Yangının tahribatı uydu fotoğraflarına yansıdı!
Turyap Franchise Ağı Güçlenerek Büyümeye Devam Ediyor
OGM: ‘Yangınların çoğu ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandı’
İstanbul Balat’taki 127 yıllık hastane kapanıyor
Meteoroloji açıkladı: 26 Ağustos 2025 hava durumu raporu… Bugün hava nasıl olacak?
ETİKETLENEN:Merkez Bankası enflasyon tahminiMerkez Bankasıenflasyon

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Yunanistan kiliselerinde matem çanları çalacak
Sonraki Makale blank TOKİ’den Başakşehir Kayabaşı’na yeni proje
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Emlak ilanında tarihi keşif: 80 yıl sonra ortaya çıktı!
Emlak Gazetesi
26 Ağustos 2025
blank
Özel üniversite ücretlerine dev zam yapılmıştı: Doluluk oranları sert düştü!
Emlak Gazetesi
26 Ağustos 2025
blank
İstanbul’un dev hastanesi el değiştirdi: Yeni adı belli oldu!
Emlak Gazetesi
26 Ağustos 2025
blank
İstanbul’da su seviyeleri yarıya yaklaştı: Barajlarda doluluk yüzde 42,43’e geriledi
Emlak Gazetesi
26 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?