Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Konut satışlarındaki artış ilk çeyrekte yüzde 20’yi aştı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Konut satışlarındaki artış ilk çeyrekte yüzde 20’yi aştı
Ekonomi Haberleri

Konut satışlarındaki artış ilk çeyrekte yüzde 20’yi aştı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 16 Nisan 2025 17:28
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
6 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) mart ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, geçen ay ülke genelindeki konut satış sayısı 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 110 bin 795 oldu.

Ocak-mart dönemi baz alındığında ise satış sayısı yıllık bazda 20,1 artarak 335 bin 786 olarak gerçekleşti. Bu veri, Ocak 2020’den sonraki en yüksek ikinci ilk çeyrek verisi olarak kayıtlara geçti.

İlk çeyrekte ipotekli satış sayısı yüzde 87,3 artarak 51 bin 729’a ulaşırken, kredili satışların toplamdan aldığı pay ortalaması yüzde 9,7’den yüzde 15,4’e yükseldi.

Sektör temsilcileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak-mart dönemine ilişkin konut satış istatistiklerini değerlendirdi.

“İLK ÇEYREK RAKAMLARI TÜRKİYE’NİN CANLI BİR PAZAR OLDUĞUNU ANLATIYOR”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye’nin dinamik nüfusu, tüketimi ve ihtiyaçlarıyla çok canlı bir pazar olduğunu belirterek, “Konut sektöründe son 2 yıldır maliyetleri ve fiyatları konuşuyoruz, ancak yine de Avrupa’nın en büyük pazarı olarak kalmayı, OECD ülkeleri arasında ABD’den sonra en büyük pazar olmayı koruyoruz.” dedi.

Satış adetlerinin ilk çeyrekte 335 bini aştığını dile getiren Çekici, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İpotekli konut satışları geçen yıl ilk çeyrekte 27 bin 622 idi, bu sene ilk çeyrekte 51 bin 729 oldu. Artış yüzde 88. Kaldı ki konut kredilerinde asıl rahatlamayı bundan sonraki çeyreklerde göreceğiz. Geçen yıl tüm maliyetlere, enflasyona rağmen yine de 1,5 milyona yakın satış olmuştu. Bu sene 1,5 milyonun aşılması muhtemel ve yeni rekorların olabileceği bir yılın içerisindeyiz. Sıfır konut satışı da geçen yıl ilk çeyrekte 88 bindi, bu sene ilk çeyrekte yaklaşık 100 bin. Artış yüzde 13.”

Çekici, inşaat maliyetlerindeki artışın artık durulmaya başladığını ve arzın daha da hareketleneceğini kaydederek, sıfır konut satışının payının artacağını bildirdi.

Konuta erişilebilirliğin önemine değinen Çekici, “Bu konu devletin de gündeminde, biz de GYODER olarak konuyu gündemde tutuyoruz. Faizlerin daha kabul edilebilir seviyelere gelmesi, teşviklerin ve planlanan vergi düzenlemelerinin devreye alınması ve üretimin canlanması, artacak rekabetin getireceği fiyat avantajlarıyla bu anlamda daha doğru bir zeminin oluşacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

“ŞEHRİN ÇEPERLERİNDE YÖNELİM SÖZ KONUSU”

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik de konut satışlarının yakaladığı ivmeyi martta da devam ettirdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“İlk çeyrekte yüzde 20,1’lik artış söz konusu. Burada en dikkat çekici nokta ise ipotekli satışlardaki artış. Bu da bize gösteriyor ki kredi faizlerinin bir miktar gevşemesiyle konut fiyatları yeniden yükselişe geçmeden yüksek taksit tutarlarına rağmen konut alımına gidilmesi. Burada yüksek kiralar da etkili. Şehrin çeper bölgelerinde gelişen daha küçük metrekareli ve odalı konutlara yönelim olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin merkezinde arsa çok sınırlı ve yüksek maliyetli olduğu için buralarda daha çok kentsel dönüşüm projeleri söz konusu.”

“GAYRİMENKUL DOĞRU ZAMANDA ALIM YAPAN HERKESE KAZANDIRIYOR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan ise ilk çeyrekteki genel satışların ve ipotekli konut alımlarının artmasının talebin canlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yatırımcıların reel anlamda konut fiyatlarının gerilemesini bir fırsat olarak gördüğünü dile getiren Akdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

“Yatırımcılar, enflasyonun düşeceğini, mevduat faizlerine ve konut kredi faizlerine indirimin geleceğini düşünürken, konut fiyatlarındaki son bir yılda yaşanan reel gerilemeyi fırsat olarak görüyor. Konut fiyatlarındaki artış beklentisi de piyasayı canlı kılıyor. Gayrimenkul ülkemizde her zaman güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Doğru zamanda alım yapan herkese de ciddi şekilde kazandırıyor.”

Akdoğan, konut kredilerinde aylık faiz oranlarının yüzde 4,5’lerden yüzde 2,59’a gerilemesinin de ipotekli satışları canlandırdığını sözlerine ekledi.

“KONUT SATIŞLARINDAKI ARTIŞ SERISI 9 AYA ÇIKTI”

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal da konut satışlarındaki artışın Temmuz 2024’ten bu yana sürdüğünü ve 9 aylık seri yakalandığını belirterek, “Faiz oranlarının inmeye başlaması ve ev fiyatlarının artma ihtimalinin yüksek olması hareketliliği artırıyor. İnşaat maliyetlerinde de artık bir dizginlenme görüyoruz, bu da arz tarafında bir hareketlilik başlatıyor.” dedi.

Geçen yıl satışlarda bir r rekor gelmediğini ancak bu senenin ilk çeyreğinin 2024’e göre güçlü bir artışla başladığını dile getiren Akbal, “Yeni bir zirveye doğru gidiyoruz. Ancak ev sahipliği oranımız yüzde 55’lere doğru geriliyor. Bu Avrupa ortalamasının yüzde 15 altında. Bunu yukarı çıkaracak formüllerin ülkemizde daha da gelişmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş ise kredili ipotekli satışların geçen yılın ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini kaydederek, “Bu ivmenin faizlerin düşmeye devam etmesiyle daha da hız kazanacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Geçen yıla göre sıfır konut satışında da canlılık yaşandığını vurgulayan Güneş, “Sıfır konut satışlarının payı yılın geri kalanında artacaktır. Bunda, biriken talebin etkisi çok büyük.” şeklinde konuştu.

“SIFIR KONUT SATIŞLARININ PAYININ ARTMASI İÇİN ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ”

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, satışlardaki artışın konuta olan yüksek talebin net bir göstergesi olduğunu belirterek, “Yüksek faiz oranlarına rağmen tam 9 aydır artış sürüyor. Yüksek kiralar ve konut fiyatlarındaki reel düşüş satışlara direkt etki eden unsurlar arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Gelinen noktada geçmiş yıllara göre sıfır konut satışlarının payının azaldığını dile getiren Özgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sağlıklı bir piyasa için bu oranın tekrar yukarılara çekilmesi gerekiyor. Bunun için de üretimi artırmamız elzem. Konut üretiminin artması için arazi arzı şart. Öte yandan orta ve alt gelir grubuna yönelik konut üretimi de hızlanmalı. Başta TOKİ olmak üzere ilgili diğer kurumlar konut üretimini artırmalı. Üretimin hızlanması için kamu-özel işbirliğine de odaklanılmalı.”

KAYNAK: AA
Emlak piyasasında yeni dönem: Fiyat artışlarına sınırlama yolda!
Perakende satışlarda yeniden çift haneli artış
TÜİK açıkladı: Ticaret satış hacmi nisanda yüzde 9,6 arttı
Yeni Konut mu, İkinci El mi Alınmalı?
“Gayrimenkul yatırım fonumuza 200 milyon TL yatırım yaptık”

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Tatil planı yapacaklar dikkat: İşte vizesiz gidilebilecek ülkeler!
Sonraki Makale blank Depremde 12 kişinin yaşamını yitirdiği Burak Yapı Sitesi’ne ilişkin 5 kamu görevlisi hakkında dava açıldı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Kira yardımı ne zaman yatıyor? Kentsel dönüşüm kira desteği ne kadar?
Sektörden
16 Haziran 2025
blank
Bolu Tüneli kapalı mı? Anadolu Otoyolu Bolu Tüneli açık mı?
Sektörden
16 Haziran 2025
blank
Giresun’da denize girmek yasaklandı
Sektörden
16 Haziran 2025
blank
KONUTDER’den Yeni Döneme İki Stratejik Öncelik: Uygun Arsa ve Erişilebilir Finansman
Emlak Haberleri
16 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?