By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Konut Kiraları İstanbul’da 0-5 yaş binalarda yüzde 40, Kadıköy’de ise yüzde 32 arttı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > Konut Kiraları İstanbul’da 0-5 yaş binalarda yüzde 40, Kadıköy’de ise yüzde 32 arttı
Sektörden

Konut Kiraları İstanbul’da 0-5 yaş binalarda yüzde 40, Kadıköy’de ise yüzde 32 arttı

Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 1 Ağustos 2023 12:38
Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Günümüz koşullarında hızlı artış seyrinde olan kira bedellerinin artık kişileri merkezi ilçe konumlarından uzaklaştırdığını vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, “İstanbul genelinde konutların ortalama kira rakamları 2023 yılı içerisinde Ocak ayında aylık 12.500 TL iken Haziran ayı itibariyle bu tutar 17.500 TL seviyesine ulaştı. Konutları bina yaşlarına göre ayrıştırdığımızda 0-5 yaş aralığındaki daireler Ocak ayı içerisinde aylık 15 bin TL iken Haziran ayında ortalama 21.000 TL rakamlarına ulaştı. Dairenin bulunduğu konum, site özellikleri, manzara durumlarına göre kira rakamları 21 bin TL’nin çok üzerine de çıkabilmektedir, binanın yaşı, yer aldığı kat ve merkezi konumlardan uzaklığına göre 12 bin TL rakamının altına da inebilmektedir.” dedi.

İL TARİH BİNA YAŞI AYLIK ORTALAMA
KİRA TUTARI
6 AY
İÇERİSİNDEKİ DEĞİŞİM
İSTANBUL 2023 Haziran 0-5 21.000 ₺ 40%
6-14 17.500 ₺ 30%
15-30 15.000 ₺ 26%
30+ 12.500 ₺ 30%

Kadıköy ilçesi özelinde yaptıkları çalışmadan da bahseden Bal, “Kadıköy’de Ocak ayı içerisinde ortalama kira tutarları aylık 22 bin TL rakamlarında iken Haziran ayı içerisinde 27 bin TL seviyelerine ulaştı. Kira tutarları 0-5 yaş binalarda yüzde 32, 6-14 yaş binalarda yüzde 39, 15-30 yaş binalarda yüzde 23, 30 yaş üstü binalarda ise yüzde 26 arttı.” şeklinde konuştu.

BÖLGE TARİH BİNA YAŞI AYLIK ORTALAMA KİRA TUTARI 6 AY
İÇERİSİNDEKİ DEĞİŞİM
İSTANBUL
/
KADIKÖY
2023 Haziran 0-5 36.500 ₺ 32%
6-14 32.000 ₺ 39%
15-30 22.000 ₺ 23%
30+ 19.000 ₺ 26%

 

İstanbul’a ve Kadıköy’e atanan bir memur kira bedelini ödeyebilir mi?

Memur olarak çalışan bir kişinin kiralık konut bulabilmesiyle ilgili de çalışma yapan Bal,” İstanbul’a yeni atanmış bir memur ilçe merkezli konumlarda değil ancak şehrin çeperlerinde kiralık konut bulabilecektir. Ya da şehir merkezinde yakın konumda fakat daha eski yapılmış binaları tercih etmek durumunda kalacaktır. Kadıköy genelinde durumu değerlendirdiğimizde minimum kira ücreti ortalaması 19 bin TL tutarlarındadır. Bu rakam ortalamayı temsil etmekte olup; Merdivenköy, Sahrayı Cedit, Dumlupınar, Eğitim Mahallesi bölgelerinde eski binalarda yer alan konutlar 13 bin TL ile 17 bin TL aralığında kiraya verilebilmektedir.”

Ancak konut stokunun artırılması ile birlikte alternatifler de çoğalabilecek

Kira rakamlarındaki artışları dikkate aldığımızda memurların atandıkları ilin kira seviyelerine bağlı olarak kira desteği alması gerekliliği doğduğunu görüyoruz. Her şehrin veya hatta her büyükşehrin ilçelerine bağlı olarak kira desteği şartlarının değişken olması günün koşullarına göre daha adil olacak gibi duruyor. Dünya değişiyor, şartlar da değişiyor. Büyük şehirlerdeki kira desteğinin arttırılması memurların da bu şehirlerde kira tutarlarını karşılayabilmesi adına önemli rol oynayacaktır.

Ülke genelinde özellikle İstanbul’da ki hızlı kira artışlarının da önüne geçebilmek ancak barınma sorununun çözülebilmesi ile etkili olacaktır. Konut stokunun artırılması ile birlikte alternatifler de çoğalacaktır, bununla birlikte gayrimenkulde kira rakamları kiracılar tarafından daha da rahat ödenebilir bir ortam oluşturabilecektir. Normalde hane halkı gelirinin %25’inden fazla gideri olmaması gereklidir, ancak bu rakam ülkemizde son 10 yılda %30-35 seviyelerine çıkmışken son bir yılda %50-55 seviyelerine gelmiştir.

Kira konusunda hızlı çözüm önerilerinden biri olarak binalarda kullanılmayan çatı aralılarına iskan izni verilmesi ve bina sakinlerinin bu alanı kiraya vermesi imkanı geliştirilebileceğini düşünüyoruz. Bu alanların kullanılabilir konut niteliğine dönüştürülerek iskana açılması en azından 1-2 kişinin barınma ihtiyacını bir kısmını karşılayacaktır. Bina sakinleri bu alanlardan kira geliri elde ederken kiralanacak yer ihtiyacı duyanlarında barınma sorununa bir nebze çare olacaktır, aynı zamanda devlette yapılan bu kira kontratlarından vergi alabilecektir. İstanbul’da bu şekilde kullanılabilecek en az 15 bin binanın oluğu düşünülürse, bu alanlar hazırlanıp ortalama 1 kişiye kiralansa en az 10 bin kişinin kiralama sorunu çözülmüş olur. Aslında bu rakamın çok daha büyük olduğunu düşünüyoruz. Şirket olarak uzun süredir bu konuya değiniyoruz ve yetkililerin bu konuya eğilmesini bekliyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Tarihi adım adıldı! Adana’daki ‘Amerikan Adası’ için yıkım kararı
5 gün sürecek! Tarih netleşti: İstanbul’da lapa lapa kar göreceğiz
Fırat Life Style’dan Ampute Futbol Ligi’ne İsim Sponsorluğu
İzocam, 60. Yıl Hatıra Ormanı’nı Oluşturuyor
Cihat Algün: “2025, toparlanma yılı oldu, 2026 yılında ise reel canlanmayı göreceğiz.”
ETİKETLENEN:EVA Gayrimenkul

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Sıcak hava dalgaları yaz tatillerini sonsuza dek değiştirebilir mi?
Sonraki Makale blank Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (02.08.2023)
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
Yükleniyor

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Luxera GYO, NEW ERA 2030 Vizyonuyla 2026’da 4 Yeni Projeye Başlıyor
Emlak Haberleri
19 Aralık 2025
blank
..
Emlak Haberleri
19 Aralık 2025
blank
Çin’de konut sorunu derinleşmeye devam ediyor
Ekonomi Haberleri
19 Aralık 2025
blank
Hamit Demir kimdir, nereli, kaç yaşında? Demir Holding’in sahibi Hamit Demir’in hayatı ve biyografisi!
Emlak Dünyası
19 Aralık 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?