Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Karpowership iştirakı yüzen veri merkezi yatırımı planlıyor
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Karpowership iştirakı yüzen veri merkezi yatırımı planlıyor
Ekonomi Haberleri

Karpowership iştirakı yüzen veri merkezi yatırımı planlıyor

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 29 Temmuz 2025 12:47
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
2 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Yüzen enerji santralleri inşa eden Türk şirketi Karpowership, yapay zeka talebinin hızla artmasıyla birlikte, karada kurulan merkezlere göre daha hızlı hayata geçirilebileceği öngörüsüyle su üstü veri merkezlerine yatırım yapmayı planlıyor.

Şirketin iştirakı Kinetics’in CEO’su Mehmet Katmer, ABD gibi önemli pazarlarda karadaki veri merkezi inşaatlarını geciktirebilecek izin engellerini aşmak için tersanelerde dünyanın ilk yüzen veri merkezlerinden bazılarını geliştirmeyi planladıklarını belirtti.

Dünya çapında şirketler, yapay zekayı desteklemek için gerekli altyapıyı geliştirmek amacıyla yaratıcı çözümler üretiyor. Artan talebi karşılamak için kapatılan nükleer santrallerin yeniden faaliyete geçirilmesi ve hatta uzayda sunucu inşa etme girişimleri bile bu çözümler arasında yerini aldı.

Veri merkezlerini deniz üzerine kurmak nispeten yeni bir konsept. Kaliforniya merkezli Nautilus Data Technologies bu teknolojiyi küçük ölçekte uygulamaya koyarken Microsoft da su altı veri merkezi araştırmaları yapıyor. Mehmet Katmer’e göre yüzen santraller inşa eden bir şirket için bu doğal bir adım.

Katmer, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Talep açısından büyük bir boşluk var. Bu yüzden, kendimizi rahat hissettiğimiz bir alanda, yani yüzen altyapı inşasında çalışmalıyız dedik” diye konuştu.

Bu ayın başlarında yapılan açıklamaya göre Londra merkezli Kinetics, Japon nakliye şirketi Mitsui OSK Lines ile 73 megavatlık bir pilot proje tasarlayacak ve uygulayacak. Projenin 2027 yılında devreye girmesi planlanıyor. Katmer, Kinetics’in birkaç tersaneyle görüştüğü ve Karpowership’in Yalova’daki tesislerinin de kullanabileceği bilgisini verdi.

Yüzen Hub Tasarımı

Konsept, yüksek enerji tüketen sunucuları soğutmak için deniz suyu kullanımına dayanıyor. Başlangıçta daha pahalı olan bu teknoloji, geleneksel hava soğutma teknolojilerine alternatif olarak ortaya çıkıyor. Araştırma şirketi Dell’Oro Group’a göre bu teknoloji veri merkezlerinin enerji verimliliğini %25’e kadar artırabilir.

Katmer, “Sermaye harcamaları, yani ilk yatırım maliyetleri konusunda hala rakamları inceliyoruz. Ancak işletme maliyetleri açısından, ki bu en büyük maliyet kalemi, çok rekabetçi olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Yüzer tasarımların önündeki en büyük engel kapasite olarak ortaya çıkıyor. Karadaki en büyük veri merkezi projeleri yüzlerce dönüm araziye yayılabiliyor.

Gayrimenkul sertifikasında marj indirildi
Konut alacaklar merakla bekliyordu! Bankalardan ilk faiz indirimi geldi
ABD’de konut fiyatlarının artış hızı Mayıs’ta da yavaşladı
Koç’tan Göcek’te marina sözleşmesi
Resmi Gazete’de bugün (30.07.2025)

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Yangın Anında Merdivensiz Binalardan Güvenli Kaçış Rehberi
Sonraki Makale blank Yılın ilk yarısında beyaz eşya satışları geriledi
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Kamçatka’da 8.8’lik Depremin Yıkım Haritası: Hangi Bölgeler Risk Altında?
Emlak Haberleri
30 Temmuz 2025
blank
Kamçatka’nın 8.8’lik Sarsıntısı: Türkiye’deki Fay Hatlarını Tetikleme Riski Var Mı?
Emlak Haberleri
30 Temmuz 2025
blank
Kamçatka Yarımadası’nda 8.8 Büyüklüğündeki Depremin Yıkıcı Etkileri ve Olası Felaket Senaryoları
Emlak Haberleri
30 Temmuz 2025
blank
Uzmanlar değerlendirdi: Pasifik Ateş Çemberi
Emlak Gazetesi
30 Temmuz 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?