Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat Şirketlerinin KDV Oyununa Mahkeme Dur Dedi!
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat Şirketlerinin KDV Oyununa Mahkeme Dur Dedi!
Ekonomi Haberleri

İnşaat Şirketlerinin KDV Oyununa Mahkeme Dur Dedi!

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 1 Eylül 2019 07:44
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
3 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, inşaat şirketine KDV indirimi sonrası fazla para ödediğini iddia eden tüketiciyi haklı buldu. Yüksek mahkeme, tüketicinin 10 puanlık KDV indirimi nedeniyle fazladan ödediğini belirttiği 16 bin 205 liranın faiziyle iadesine karar verdi. Kararın, benzer taleple açılan çok sayıda dava için emsal teşkil edeceği kaydediliyor.

ANKARA’DA yaşayan emekli bankacı Serpil Ozman, İstanbul’dan bir daire almaya karar verdi. Konut sektörünün önde gelen firmalarından birinin Basın Ekspres Yolu’ndaki projesinden bir dairede karar aldı. Ozman ile inşaat şirketi arasında 26 Temmuz 2013’te gayrimenkul satış sözleşmesi imzalandı. Dairenin satış bedeli ise 193 bin TL olarak belirlendi. Ozman ödemesini yaptı. Konutun teslimine ilişkin süreç devam ederken Bakanlar Kurulu, 8 Eylül 2016’da, konut piyasasına ivme kazandırmak için yüzde 18’lik KDV oranını yüzde 8’e indirdi. 10 puanlık KDV indiriminin uygulanacağı konutların teslim tarihlerinin 8 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 arasında olması şartı getirildi. İnşaat şirketi de Ozman’ın dairesi 30 Aralık 2016’da teslim etti.

ŞİRKET FAZLA PARA ALDI

Ozman, konutun teslim işlemi sonrası KDV’de 10 puanlık indirim olduğunu, firmanın, devlete yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödediğini, dolayısı ile kendisinden fazla satış bedeli alındığını ileri sürerek dava açtı. Av. Fatma Önal’ın Ozman adına Ankara 11. Tüketici Mahkemesi’nde açtığı davada, şirkete 16.205 liralık bir fazla ödemenin yapıldığı, anılan tutarın yasal faizi ile iadesi talep edildi.

Tüketicinin KDV zaferi

ALICIDAN KDV ALMADIK

İnşaat şirketi adına yapılan savunmada ise, haksız açılan davanın reddine karar verilmesi istendi. Savunma dilekçesinde özetle “Davacıya satışı yapılan taşınmasın reklâmlarında ve satış ilanlarında KDV alınmayacağı ihtar edildi. Davacı tarafından davalıya KDV ödemesi yapılmadı” denildi.

Mahkeme, alınan bilirkişi raporu sonrası kararını verdi. Mahkeme, inşaat şirketinin Ozman’a 16.205 lirayı dava tarihi olan 26 Şubat 2017’den itibaren işleyecek faizi ile iadesine karar verdi. Şirket avukatları karara itiraz etti.

İtiraz sonrası, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 24. Hukuk Dairesi istinaf mahkemesi olarak dosyaya baktı. Daire, yerel mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmetti. Daire, oybirliği ile verdiği kesin kararında Ozman’a 10 puanlık KDV farkından doğan 16.205 liranın ödenmesine hükmetti. Daire yargılama giderlerini de davalı şirketin ödemesine karar verdi.

Yüksek mahkemenin verdiği kesin kararı sonrası ödenmesine karar verilen tutar Ankara 12. İcra Müdürlüğü eliyle tahsil edildi. Şirket, yargılama giderleri ile birlikte toplam 19.963 lirayı Ozman’a ödedi. Uzmanlar, anılan kararın, benzer taleple açılmış çok sayıda dava için emsal teşkil edeceğine vurgu yaptı.

Av. Fatma Önal konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Davalı şirket belirlenen taşınmazda müvekkilden yüzde 18 oranında KDV alınmasına rağmen devlete yüzde 8 KDV ödedi. Bu durum davalı şirketin aradaki 10 puanlık KDV farkı kadar zenginleştiğini ortaya koyuyor. Mahkeme, bu durumda olan davacı müvekkilinin 10 puan KDV farkına tekabül eden bedeli davalı şirketten talep etme hakkı olduğuna kesin olarak karar verdi. Anılan karar benzer taleple açılmış çok sayıda davaya emsal teşkil edebilir.”

Hürriyet

Emlakta Devrim: Ortak Çalışma Alanlı Rezidanslar Yükselişte!
Türkiye’de Tiny House Akımı: Küçük Yaşam Alanları Büyük Özgürlük Vaat Ediyor Mu?
Resmi Gazete’de bugün (20.06.2025)
Ekonomi ve siyaset gündemi – 20 Haziran 2025
Gayrimenkul Sektörü 2025 Yılında Rekorlara Doymuyor!
ETİKETLENEN:KDVMahkeme

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Ev Seçiminin Yapılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sonraki Makale blank Enerji Kimlik Belgesi için son 4 ay
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Türkiye Konut Piyasasında Son Durum: Emlak Balonu Tehlikesi Mi, Sürdürülebilir Büyüme Mi?
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Ev Alırken Büyük Karar: Akıllı Evler mi, Klasik Konutlar mı Daha Kazançlı?
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Kira Krizi Derinleşiyor: Kiracılar ve Ev Sahipleri İçin Çözüm Yolları
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
TÜİK mayıs verilerini açıkladı: Konut satışında yılın en yüksek seviyesi!
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?