Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı
Ekonomi Haberleri

İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı

Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 14 Aralık 2020 15:26
Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Haziran 2018’den bugüne gösterdiği negatif yönlü ilerlemeyi, yılın 3. çeyreği itibariyle yüzde 6,4 ile pozitif yönlü büyümeye çeviren inşaat sektörü, iki yıllık olumsuz trendini sona erdirdi. Gayrimenkulün “pandemi”den etkilenmediği rakamlara da yansırken, 2020’nin ilk 9 ayında gerçekleştirilen konut satışları, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 34,2 artışla 1 milyon 161 bin 278 adet olarak kayıtlara geçti. İnşaat, gayrimenkul ve inşaat malzemesi sanayinde gelişmeler, beklentiler ve tahminler ise Türkiye’nin 2021 yılında iyileşme sürecine geçebileceğine işaret ediyor.

Sektörün iki yıl sonra yüzde 6,4 büyüme kaydetmesiyle, inşaat sektörü ve malzemeleri sanayinin ekonomiye katkılarında yeniden hissedilir bir artış yaşandığını belirten Hyve Fuarcılık-Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Direktörü Banu Keskin, üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüyen ekonomideki büyümeye 0,5 puan katkının inşaat sektöründen geldiğinin altını çizdi. Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Sektördeki büyüme Eylül-Kasım dönemlerinde ilave 230 bin istihdam da yarattı. İnşaat sektöründeki büyüme ile inşaat malzemeleri sanayi üretimi de üçüncü çeyrekte yüzde 17,7 arttı. Böylece inşaat malzemeleri sanayi aynı dönemde yüzde 8,0 büyüyen genel sanayi üretimine de 2,0 puanlık katkı yaparken, sanayinin büyümesinde sürükleyici etkisi oldu.”

Keskin; inşaat sektöründeki bu hareketliliğin, beklenen büyük Marmara Depremi dikkate alınarak, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme alanında yeniden başlayan hareketliliğe bağlanabileceğini ifade etti.

43. Yapı Fuarı – TurkeyBuild Istanbul’da Gündem “İstanbul Depremi ve Kentsel Dönüşüm”

1-4 Nisan 2021’de 43. kez düzenlenecek Yapı Fuarı – TurkeyBuild Istanbul’un hazırlıklarının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Keskin, katılımcıların da talepleri doğrultusunda Fuar’ın gündemine kentsel dönüşümün damga vuracağını söyledi. Keskin şunları ekledi: “Hedefimiz; Türkiye’nin ve dünyanın yapı sektörünün tüm taraflarını buluşturan, en kapsamlı uluslararası fuar olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da, başta İstanbul olmak üzere, ülkemizde tüm riskli yapıların dönüşümü için daha hızlı adım atılmasına yönelik katkı sunmak. Yapı Fuarı, paydaşlar arasında farkındalığın artırılması ve ortak akıl oluşturulması açısından önemli bir platform olacak. Konutların dönüşümünün sağlıklı ve en uygun şekilde gerçekleştirilmesi tüm sektörün en önemli gündem maddesi.”

Birinci El Konut Satışı Adedi ve Konut Fiyatları 2019’un İlk 9 Ayına Göre Arttı

Hyve Group’un hazırladığı “Gayrimenkul ve İnşaat Malzemesi Sanayiinde Gelişmeler ve Beklentiler Raporu”na göre sektörün bir başka yapıtaşı olan gayrimenkulde de büyüme görüldü. Gayrimenkul sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 2,8, yılın genelinde ise ilk 9 ayda yüzde 2,5’luk bir büyüme elde ederek, 2019 yılında sektörün yıl boyunca elde ettiği yüzde 1,9’luk büyümenin de üzerine çıktı.

Konut satışlarında 2020 yılının ilk dokuz ayı değerlendirildiğinde, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 34,2 artışla 1.161.278 adet konut satıldığı görülüyor. Yılın ilk dokuz ayında yabancılara konut satışı ise yüzde 18,0 azalarak 26.165 adet olarak gerçekleşti.

Birinci el konut satışı ise yüzde 7,9 artarak 359.208 adet olurken, genel yükselme trendine paralel yeni konut fiyatları artışındaki oransal büyüme 2020’nin ilk dokuz ayında yıllık yüzde 8,19 olarak kayıtlara geçti. Aynı rakam 2019 yılının ilk dokuz ayında yüzde 2,36’ydı.

İnşaat Malzemeleri İhracatı Ekonomiye Destek Olmaya Devam Ediyor

Rapora göre, toplam inşaat harcamalarında ise gerek inşaat gerekse gayrimenkuldeki artışları takip eden pozitif yönlü trendin sürdüğü gözlemlendi. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 30,8 artarak 182,1 milyar TL olarak gerçekleşen inşaat harcamaları, 2020 yılı ilk dokuz ayında ise yüzde 8,4 artarak, 462,4 milyar TL oldu. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6,0 büyürken, ikinci çeyreğinde yüzde 5,9 daralmıştı. Üçüncü çeyrekte yukarı yönlü trend sayesinde artış yüzde 17,7’ye ulaştı. Böylece 2020 yılının ilk dokuz ayında üretim artışı yüzde 5,9’a ulaştı. 2019 yılının ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 17,3 daralmıştı.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatının hacmi, ilk üç çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6,1 azalarak 14,93 milyar dolara geriledi. Ancak inşaat malzemeleri ithalatı 2020’nin ilk dokuz ayında değişmeyerek 4,97 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ev fiyatlarını fahiş şekilde yükseltenlere ceza!
Özak GYO’dan bankasız, kefilsiz 1.79 cazip oran
Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama: Emlak ilanlarında yeni dönem! Denetim ve cezalar devam edecek
Ticaret Bakanlığı’ndan ev sahiplerine ‘zam’ uyarısı
İstanbul’da deniz taksi ücretlerine zam yapıldı
ETİKETLENEN:İnşaat Sektörü istihdaminşaat sektörü büyümeİnşaat Sektörü

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Ordu ilinin öne çıkan gözde bölgeleri
Sonraki Makale blank Rize’de Gölyayla köyünde çıkan yangın kontrol altına alındı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
30 Eylül’e kadar ormanlara girişler yasak
Emlak Gazetesi
27 Haziran 2025
blank
Meteoroloji açıkladı: 27 Haziran 2025 hava durumu raporu… Bugün hava nasıl olacak?
Sektörden
27 Haziran 2025
blank
TSKB deprem bölgesini analiz etti, dikkat çeken sonuçları paylaştı
Emlak Gazetesi
27 Haziran 2025
blank
Türkiye’nin En Gizemli Bölgeleri: Keşfedilmeyi Bekleyen Sırlar
Emlak Haberleri
27 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler