Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat malzemeleri şubat ihracat sonuçları açıklandı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat malzemeleri şubat ihracat sonuçları açıklandı
Ekonomi Haberleri

İnşaat malzemeleri şubat ihracat sonuçları açıklandı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 10 Nisan 2019 14:32
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Şubat 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre ihracat performansı yatay seyirde iken, ithalat performansı sert düşüş gösterdi ve birim fiyatları yüksek ürünler öne çıktı. İhracat birim fiyatları ise Şubat ayında durağan kaldı.

2013’ten itibaren her ay düzenli olarak açıkladığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ne, 2018 yılında ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ni de ekleyen Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), iç ve dış ticaretin nabzını tutmaya devam ediyor. Türkiye İMSAD’ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nde; şu tespitler yer aldı:

İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi’nde Şubat ayında farklı eğilimler yaşandı. İhracat miktar olarak Şubat ayında 3,57 milyon ton olarak gerçekleşti. Böylece İhracat Miktar Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre 4,8 puan düştü. İhracat değer olarak ise Şubat ayında, bir önceki aya göre hemen hemen aynı kalarak, 1,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracat birim fiyatları Şubat ayında, bir önceki aya göre sınırlı ölçüde artarak 0,45 dolara yükseldi. Geçen yılın Şubat ayında ihracat birim fiyatı 0,52 dolardı.

İthalat son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi

Şubat ayında 177 bin ton seviyesinde gerçekleşen ithalatla, 2013 yılından bu yana en düşük aylık inşaat malzemeleri ithalatı gerçekleşti. Şubat ayında bir önceki aya göre düşüş gösteren İthalat Miktar Endeksi, geçen yılın Şubat ayının da 32,3 puan altına indi. İthalat değer olarak ise Şubat ayında 517 milyon dolar oldu ve 62 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme gösteren İthalat Değer Endeksi de, geçen yılın Şubat ayının 23,72 puan altında kaldı. İthalat Birim Fiyat Endeksi, Şubat ayında önemli ölçüde arttı. İthalat birim fiyatları kilogram başına Şubat ayında 2,92 dolara yükselirken, geçen yılın Şubat ayı ithal birim fiyatının yüzde 20,7 üzerinde gerçekleşti.

Sanayide daha çok miktar daha düşük fiyat ile ihraç ediliyor

Türkiye sanayi ürünleri ihracat miktar endeksi, geçen yılın Şubat ayının yüzde 32,7 üzerinde gerçekleşti. Yani geçen yılın Şubat ayına göre miktar olarak yüzde 32,7 daha çok ihracat yapıldı ancak ihracat değer olarak geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleşti. Buna ihraç birim fiyatlarındaki gerileme yol açtı. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Şubat ayında 1,84 dolar iken 2019 Şubat ayında 1,43 dolara indi.

İhracat alt gruplarda farklı eğilimler göstermeye devam ediyor

2019 yılı Şubat ayında 8 alt ürün grubundan 6’sının ihracat birim fiyatları geçen yılın Şubat ayına göre geriledi. Prefabrik yapılar ile kimyasalların ihracat birim fiyatları, geçen yılın Şubat ayına göre yükseldi. Prefabrik yapıların ihracat birim fiyatı yüzde 19,8 yükseldi. Şubat ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 14,3 gerileme yaşandı. Metal bazlı ürünler ihracat birim fiyatı da yüzde 10,6 düştü. 2019 yılı Şubat ayında 8 alt ürün grubunun 6’sının ihracatı miktar olarak geçen yılın Şubat ayına göre arttı. Geçen yılın Şubat ayına göre ihracatı miktar olarak gerileyen iki alt sektör demir çelik bazlı ürünler ve prefabrik yapılar oldu.

Şubat ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 23,5 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 1,3 ile kimyasallarda oldu. 2019 yılı Şubat ayında 8 alt ürün grubunun 4’ünde ihracat değer olarak geçen yılın Şubat ayına göre yükseldi. Şubat ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 6,8 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği alt sektör ise yüzde 8,1 ile yalıtım malzemeleri oldu.

Resmi Gazete’de bugün (01.08.2025)
Ekonomi ve siyaset gündemi – 1 Ağustos 2025
Büyük depremler ekonomileri nasıl sarsıyor?
ABD’de bekleyen konut satışları Haziran’da geriledi
Resmi Gazete’de bugün (31.07.2025)
ETİKETLENEN:İnşaat Malzemeleri Sanayi EndeksleriEndeksİnşaat malzemeleri

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Tapuya şerh koymak nedir?
Sonraki Makale blank Altan Elmas,” Reform paketi sektöre pozitif katkı sağlayacak ”
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
“Gayrimenkul Sertifikası Bilgilendirme TIR ve Çadırları” İstanbul Meydanlarında
Emlak Haberleri
1 Ağustos 2025
blank
Konut ve arsa alacaklara ‘dijital harita’ kolaylığı
Teknoloji Rehberi
1 Ağustos 2025
blank
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
Sektörden
1 Ağustos 2025
blank
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
Sektörden
1 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?