Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat malzemeleri sektörü ikinci çeyrekteki daralmayı atlattı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat malzemeleri sektörü ikinci çeyrekteki daralmayı atlattı
Ekonomi Haberleri

İnşaat malzemeleri sektörü ikinci çeyrekteki daralmayı atlattı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 15 Ekim 2020 10:05
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Sektörün temel girdisi olan inşaat malzemeleri de 2. çeyrekteki daralmanın ardından biriken taleplerin de etkisiyle Temmuz ayıyla büyümeye geçti ve beklentilerin üzerinde büyüyerek 2019 yılı Haziran ile Temmuz aylarını geride bıraktı. 

MSAD verilerine göre; 2020 yılının ilk 7 aylık döneminde inşaat malzemeleri ithalatı geçen yıla oranla %6 düşüşle 3,2 milyar dolara geriledi. İhracat rakamlarına bakıldığında ise 2020’nin ilk 7 ayında inşaat malzemeleri ihracatı %7’lik geri çekilmeyle 11,4 milyar dolar oldu. İnşaat malzemelerindeki yerlilik oranının artmasının inşaat sektörüne etkilerini değerlendiren YapıRadar Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın, “Geçen yıla göre küçülmeler olsa da inşaat malzemeleri sektörü yerli üretimin desteği ve dijitalleşme ile gelen online inşaat malzemesi tedarik süreciyle maliyet avantajı sağlayarak kendi kendine yetindi.” dedi.

İnşaat malzemeleri ithalatındaki ek gümrük vergisi süresi uzatıldı

Pandemi nedeniyle inşaat malzemeleri üreticilerinin iş olanaklarının artması için devletin de yerli üretimi desteklediğini kaydeden Devrim Ünal Saygın, “İlk olarak 18 Nisan’da uygulamaya konulan ve ardından bir kez uzatılan inşaat malzemeleri ithalatındaki ek gümrük vergisi süresi, 24 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yıl sonuna kadar uzatıldı. Bu karar, yerli üretime önemli bir teşvik niteliğinde. Yerlilik oranının artması inşaat malzemeleri sanayinin gelişmesini ve bu sayede konut üretim maliyetlerinin düşmesiyle vatandaşın daha uygun maliyetlere konut sahibi olmasını sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sene başından bu yana inşaat malzemelerinde %7,5’luk artış yaşandı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da 2020 Ocak-Eylül döneminde inşaat malzemeleri grubunda toptan fiyatlar, %7,53 artış gösterdi. İnşaat sektöründe artan maliyetler için çözümün dijital platformlar olduğuna değinen Saygın, “Yerlilik oranının artmasına rağmen inşaat malzemelerindeki enflasyon küresel sebeplerden dolayı artıyor. Özellikle inşaat firmaları, malzeme tedarikçileri ve müteahhitler, sadece bilinen üreticilerden almak yerine inşaat maliyetlerini düşürmek için yeni yollar arıyorlar. E-ticaretin ülkemizde gelişmesiyle dijital kanallardan alışveriş, inşaat sektörü için de maliyet avantajı sağlamaya başladı. Pandemi döneminde inşaat malzemeleri satışlarını dijital kanallara taşıyamayan firmaların sorunlar yaşadığını, etkili bir satış stratejisi oluşturamadığı için de yeterli sayıda müteahhite ulaşamadığından dolayı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını gördük. Ancak YapıRadar gibi teknolojik partnerler, inşaat sektörüne yeni bir soluk getirdi.” şeklinde konuştu.

Tedarikçiler ile Müteahhitler arasında bir performans köprüsü ;

YapıRadar.com olarak yılda ortalama 20 binin üzerinde inşaat projesini takip ettiklerini belirten Devrim Ünal Saygın, platformları üzerinden en çok teklif alınan inşaat malzemeleri listesini de açıkladı. Saygın, “Tedarikçiler ile müteahhitler arasında bir performans köprüsü kurarak hem alım tarafını hem satım tarafını destekliyoruz. Bu sayede inşaat firmaları ve inşaat malzemeleri tedarikçileri, proje aşamasından inşaatın tamamlanma aşamasına kadar projelerindeki her türlü mal ve hizmet alımlarını platform üzerinden talep ederek tedarikçi şirketlere ulaşabiliyor ve teklif alıyorlar. Bu sayede geçmiş yıllarda uzun zaman alan ve yüksek maliyetli satın alma süreçleri daha uygun fiyatlara ve kısa sürede tamamlanabiliyor. Bizler de YapıRadar olarak sene başından bu yana 4000’den fazla toptan inşaat malzemesi talebi aldık ve üye tedarikçilerimiz bu taleplere zahmetsizce ulaşarak fiyat tekliflerini sundular. Böylece yerli üreticilerimiz ve tedarikçilerimiz, kendi ürünlerini platformumuzu kullanarak müteahhitlere ulaştırdı ve  inşaat sektöründe yerliliğin artmasına ve  maliyetlerin azalmasına katkı sağladılar.” dedi.

Emlakta Devrim: Ortak Çalışma Alanlı Rezidanslar Yükselişte!
Türkiye’de Tiny House Akımı: Küçük Yaşam Alanları Büyük Özgürlük Vaat Ediyor Mu?
Resmi Gazete’de bugün (20.06.2025)
Ekonomi ve siyaset gündemi – 20 Haziran 2025
Gayrimenkul Sektörü 2025 Yılında Rekorlara Doymuyor!
ETİKETLENEN:İnşaat malzemeleri

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Türkiye’den konut alan araplara evinizi satın baskısı
Sonraki Makale Konut Konut kredisi kullanımı eylülde gerilemeye devam etti
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Türkiye Konut Piyasasında Son Durum: Emlak Balonu Tehlikesi Mi, Sürdürülebilir Büyüme Mi?
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Ev Alırken Büyük Karar: Akıllı Evler mi, Klasik Konutlar mı Daha Kazançlı?
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Kira Krizi Derinleşiyor: Kiracılar ve Ev Sahipleri İçin Çözüm Yolları
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
TÜİK mayıs verilerini açıkladı: Konut satışında yılın en yüksek seviyesi!
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?