Emlak Konut Kuzey Şehir Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İklim Değişikliği Bebeklerin Cinsiyet Dağılımını Etkileyecek
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > İklim Değişikliği Bebeklerin Cinsiyet Dağılımını Etkileyecek
Sektörden

İklim Değişikliği Bebeklerin Cinsiyet Dağılımını Etkileyecek

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 26 Ağustos 2021 12:00
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Halihazırda birçok geri döndürülemez etkiye sahip olan iklim değişikliği, bilim insanlarının açıklamalarına göre yeni doğan bebeklerin cinsiyetini de etkileyecek. Birçok farklı yerden gelen verilere göre gerçekleştirilen araştırmada erkek ve kız genlerinin ortamdan nasıl etkilendiği de gözler önüne seriliyor.

Japonya’da gerçekleştirilen söz konusu araştırmada bilim insanları, özellikle erkek çocukların, strese sokacak dış etkenlere karşı daha savunmasız olduğunu öne sürdü. Japonya’da ortaya çıkan depremler ve o yıllardaki doğum verilerini inceleyen bilim insanları, elde ettikleri verilerle bunu destekledi.

Depremlerden 9 ay sonra doğan bebeklerde, bir önceki yıla göre erkek bebek oranı yüzde 6 ile 14 arasında bir düşüş gördü:

blank

Birden fazla depreme araştırmada yer veren bilim insanları, bu depremleri takip eden 9 ayın sonunda doğan bebeklerde, bir önceki yıla göre erkek oranının yüzde 6 ile 14 arasında bir düşüş yaşadığını söyledi.

Bilim insanları, cinsiyet oranının bu denli etkilenmesinin sebebini henüz bilmiyor olsa da araştırmanın baş yazarı Dr. Misao Fukuda, erkeklerde bulunan Y geninin strese karşı daha savunmasız olmasının konuyla bir ilgisi olabileceğini belirtti.

Hayatını kaybeden kız bebeklerin sayısı erkeklerden daha mı fazla?

blank

Cinsiyet oranının başta eşit olduğunu fakat gebelik sırasında büyük oranda değiştiğini söyleyen Steven Orzack, yaptığı araştırmada gebelik sırasında kızların erkeklere oranla daha çok hayatını kaybettiğini gördüklerini belirtiyor.

Kaliforniya Üniversitesinden Ray Catalano ise doğal seçilime dikkat çekiyor. Annenin biyolojik ve sürekli olarak bazı spermlere karşı savunmada olduğunu fakat bazılarına da geçiş izni verdiğini belirten Catalano, bu noktada kromozomal ve genetik özelliklerin belirleyici rol oynadığını belirtiyor.

blank

Dünya genelinde her 100 yeni doğan kıza karşılık 103 ile 106 erkek çocuğun doğduğunu söyleyen Catalano, ellerinde verisi bulunan her yerde erkek bebeklerin doğum öncesinde ölmeye daha yatkın olduklarını belirtiyor. Bunun yanında sebebi belli olmasa da erkek bebeklerin biyolojik olarak daha zayıf olduğunu, hastalıklara ve doğum öncesi ölüme karşı daha az savunmasız olduğunu söylüyor.

Daha soğuk yıllar, daha az erkek çocuk demek:

blank

Catalano’nun kuzey ülkelerini inceleyerek sunduğu, 1878 ile 1914 yılları arasını kapsayan bilgiler, soğuk yılların sonucunda daha az erkek çocuk görüldüğünü, fakat bu görülenlerin diğerlerine göre daha dayanıklı olduğunu ortaya çıkardı. Buradan sonra büyüyen bu çocukların beklenenden çok sayıda çocuk dünyaya getirdiği de görüldü. Bu da Catalano’nun doğal seçilim fikrini destekler nitelikte.

Küresel ısınmayla birlikte yeni ve hızlı bir adaptasyon sürecinin geleceğini söyleyen Catalano, bu gibi durumların daha az tahmin edilebilir olacağını söylüyor. Yine küresel ısınmayla ortaya çıkacak olan kuraklık gibi sorunların da strese katkı sağlayacağını belirten Catalano, son olarak iklim değiştikçe popülasyonun karakteristiğinin de değişeceğini söyleyerek açıklamalarını sonlandırıyor.

Daha ılık yıllar, daha çok erkek çocuk anlamına geliyor:

blank

Turku Üniversitesinde görev yapan Samuli Helle, gerçekleştirdiği çalışmada artı yönde her 1 santigrat derecenin, yeni doğacak bebeğin erkek olma ihtimalini yüzde 0,06 gibi bir oranla yükselttiğini ortaya koydu. Bu da yıllık 3 derecelik bir artışın yüzde 0,18 oranla daha çok erkek bebek görülmesine sebep olacağı anlamına geliyor.

Bu oran gözünüze küçük gelebilir. Öyle de zaten. Fakat Helle, oldukça kalabalık olan yerleri düşündüğümüzde yıllık olarak ekstradan birkaç bin kadar erkek çocuk görülebileceğini söylüyor.

Bilim insanları, söz konusu etkilerin kalıcı olup olmadığını tartışırken öte yandan bu etkilerin tüm dünyayı etkilemeyeceği söyleniyor. Şu anda kulağa oldukça mantıklı gelen teorilerle ilerlediğimizi söyleyebileceğimiz bu konu, zaman içinde çözüme kavuşacaktır.

İstanbul’da deprem mi oldu? 4 Ağustos 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?
İSKİ açıkladı: 4 Ağustos İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
 İklim krizi dünyayı kurutuyor: Tatlı su iflası kapıda

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank İzmir’de 30 Ağustos coşkuyla kutlanacak
Sonraki Makale blank NASA, Orman Yangınlarıyla Mücadeleye Yardım Edecek
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Murat Kurum duyurmuştu: “Damla Kent Projesi ve Gayrimenkul Sertifikası” sürecine dair detaylar
Emlak Haberleri
4 Ağustos 2025
blank
Ege Yapı’dan,Yunanistan’ın yüksek turizm talebine sahip bölgesi olan Halkidiki’de villa yaşamı ve yatırım fırsatı
Emlak Haberleri Emlak Dünyası
4 Ağustos 2025
blank
Bavul hazırlarken yapılan en yaygın 10 hata
Emlak Turizm
4 Ağustos 2025
blank
Eyyam-ı Bahur’un ikinci dalgası yolda! Kuraklık tehlikesi artıyor
Emlak Gazetesi
4 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?