Emlak Konut Kuzey Şehir Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Fukuşima felaketi: Nükleer santralde neler oldu?
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > Fukuşima felaketi: Nükleer santralde neler oldu?
Sektörden

Fukuşima felaketi: Nükleer santralde neler oldu?

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 11 Mart 2021 09:26
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
6 Min. Okuma
blank
Paylaşmak
blankGetty Images

On yıl önce Mart ayında Japonya’nın en büyük depremi ülkenin doğu kıyısını sarsmıştı.

9.0 büyüklüğündeki deprem öyle güçlüydü ki Dünya’nın eksenini kaydırdı. Honshu adasını etkileyen dev tsunami 18 bin kişinin yaşamına mal oldu, bazı yerleşimleri haritadan sildi.

Dev dalgalar Fukushima nükleer santralini de vurmuş, reaktörleri su basmış ve büyük bir felakete yol açmıştı.

Radyasyon sızıntısı arttıkça yetkililer de yasak bölge alanlarını genişleterek 150 bin kişiyi bölgeden uzaklaştırdı.

Aradan 10 yıl geçmesine rağmen yasak bölge korunuyor ve civarda yaşayanların çoğu geri dönmüş değil.

Yetkililer, Japonya’ya trilyonlarca yene mal olan çalışmaların 40 yıl kadar sürmesini bekliyor.

NÜKLEER SANTRAL NEREDE?

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali, Japonya’nın doğu kıyısındaki Okuma kentinde, başkent Tokyo’nun 220 kilometre kuzey doğusunda yer alıyor.

11 Mart 2011’de yerel saatler 14.46’yı gösterdiğinde (TSİ 08.46) deprem oldu. Merkez üssü santralin 97 km kuzeyindeki Sendai kentiydi.

blankBBC

Tsunami kıyıya ulaşmadan önce bölge halkının terk etmesi için sadece 10 dakikaları vardı.

Yaklaşık yarım milyon insan deprem, tsunami ve nükleer sızıntı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

  • Eski Japonya Başbakanı Naoto Kan: Türkiye’ye nükleer enerjiyi tavsiye ettiğim için pişmanım, utanç duyuyorum
  • Greenpeace uyardı: Fukuşima nükleer felaketinden kalan toksik su insan DNA’sına zarar verebilir
blankReuters2011’deki 9.0 büyüklüğündeki deprem, Japonya tarihinde görülen en büyük deprem oldu

Fukuşima’da ne oldu?

Nükleer santralde kurulu sistem depremi tespit ettiğinden nükleer reaktörler otomatik olarak devre dışı bırakılmıştı. Ancak reaktörlerin merkezi hala çok sıcak olduğundan acil durumlarda devreye giren dizel jeneratörler soğutucu pompalamaya devam ediyordu.

Ancak bir süre sonra Fukuşima’ya ulaşan 14 metre yükseklikteki bir dalga, deniz kıyısına kurulu koruyucu duvarı yıkmış, jeneratörleri devirip geçmişti.

Elektrik akışını yeniden sağlayıp soğutma işlemine devam etmek üzere işçiler gönderildi; ama bir süre sonra aşırı ısınmış nükleer yakıt, üç reaktörün merkezini eritmişti.

Santralde ayrıca kimyasal patlamalar olmuş ve binalar yıkılmıştı. Radyoaktif madde atmosfere ve Pasifik Okyanusu’na sızmaya başladı. Bunun üzerine bölge insandan arındırıldı ve giderek genişletilen yasak bölgeler ilan edildi.

  • Fukuşima felaketinden alınacak dersler
  • Fukuşima’da sualtı robotu olası erimiş nükleer yakıt buldu
  • Japon medyası: Fukuşima’da 1 milyon tondan fazla radyoaktif su denize boşaltılacak
blankGetty ImagesTsunami deniz kıyısındaki setleri yıkarak nükleer santralde su baskınına yol açtı

KAÇ KİŞİ YARALANDI?

Nükleer felaketin hemen ardından kayda geçen ölümler olmadı. En az 16 işçi patlamalarda yaralandı, onlarcası da reaktörleri soğutma ve santrali stabilize etme çalışmasında radyasyona maruz kaldı.

Yüksek seviyede radyasyon ile temas nedeniyle üç kişi hastaneye kaldırıldı.

Ancak radyasyonun uzun dönemli etkileri tartışmalı bir konu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2013’te yayımladığı raporda, felaketin bölgede kanser vakalarında görünür bir artışa neden olmayacağı belirtiliyordu.

Bilim insanları, santralin yakın çeperindeki bölge dışında radyasyon riskinin düşük olduğunu söylüyor.

  • Japonya’da Fukuşima felaketinden yedi yıl sonra ilk radyasyon ölümü gerçekleşti
  • Japonya’da Fukuşima nükleer felaketini çözmek için aranan genç kahraman bulundu
blankGetty ImagesFelaketin ardından radyoaktif taramalar yapıldı

Felaketin 10. yıldönümü öncesinde 9 Mart 2021’de Birleşmiş Milletler’in yayımladığı rapor da doğrudan felaketle bağlantılı radyasyondan kaynaklı olarak Fukuşima sakinlerinin sağlığını olumsuz etkileyen herhangi bir şeye rastlanmadığını kaydetti. Gelecekte de radyasyon bağlantılı fark edilebilir etkilerinin olması beklenmiyor.

Fakat çoğu insan tehlikenin büyük olduğuna inanıyor ve bölge sakinleri de endişelenmeye devam ediyor. Birçok alanda kısıtlamalar kaldırılmış olsa da pek çok kişi evine geri dönmedi.

2018’de Japon yetkililer bir işçinin radyasyon nedeniyle öldüğünü açıkladı ve ailesine tazminat ödenmesini kabul etti.

Ancak radyasyon riski nedeniyle bölge sakinlerinin uzaklaştırılması sürecinde bazı insanların yaşamını yitirdiği, bunlar arasında hastanede bakım görmekte olan onlarca hasta olduğu açıklandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Fukuşima felaketini kategori 7 seviyesinde sınıflandırdı. Çernobil’in ardından bu ölçekte sınıflandırılan ikinci felaket oldu bu.

  • Rolls-Royce, kamyonla taşınan mini nükleer santraller üretmeyi planlıyor
  • Japonya Çevre Bakanı: Fukuşima’daki radyoaktif suyu okyanusa boşaltmak zorunda kalacağız
blankGetty Images

HATA KİMDEYDİ?

Felaket için yeterli hazırlık yapılmamış olmasını eleştirenlerin yanı sıra, nükleer santrali işleten Tokyo Electric Power (Tepco) şirketine ve hükümete birçok suçlama yöneltildi.

Parlamentonun açtığı bağımsız soruşturma, Fukuşima’nın “insan yapımı bir felaket” olduğu sonucuna vardı ve enerji şirketini gerekli güvenlik önlemlerini almamakla ve böylesi bir olasılık için plan yapmamış olmakla suçladı.

Ancak mahkeme 2019’da Tepco’nun üç üst düzey sorumlusunu, kendilerine yöneltilen ihmal suçlamasından akladı. Felaketle bağlantılı tek dava da bu olmuştu.

2012’de dönemin başbakanı Yoşihiko Noda,felakette hükümetin de payı olduğunu söyledi. 2017’de bir mahkeme hükümeti kısmen sorumlu buldu ve evlerinden uzaklaştırılan bölge sakinlerine tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

blankGetty ImagesSantrale 2,5 km uzaklıktaki bir mezarlığı geçen ay koruyucu giysilerle ziyaret eden kişi dua ediyor

TEMİZLEME ÇALIŞMALARI NE AŞAMADA?

Japonya’nı kuzey doğusundaki birçok kasabaya hala giriş izni verilmiyor. Yetkililer bölge sakinlerinin geri dönebilmesi için bu bölgelerin temizlenmesine öncelik veriyor.

Hükümetin bu suyu filtreden geçirip radyoaktivite seviyesini azaltarak gelecek yıldan itibaren Pasifik Okyanusu’na boşaltamaya başlayabileceğine dair haberlere geçen yıl medyada yer verilmişti.

Bazı bilim insanları bu suyun okyanusa karışınca seyrelmiş olacağını ve canlılar için fazla risk teşkil etmeyeceğini söylüyor.

Çevre örgütü Greenpeace ise suyun insan DNA’sını bozma potansiyeline sahip maddeler içerdiği uyarısında bulunuyor.

Yetkililer ise bu konuda henüz kesin bir karar alınmadığını belirtiyor.

İstanbul’da deprem mi oldu? 4 Ağustos 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?
İSKİ açıkladı: 4 Ağustos İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
 İklim krizi dünyayı kurutuyor: Tatlı su iflası kapıda
ETİKETLENEN:NükleerFukuşima felaketiSantralBölge

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Gebze Dilovası Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali özelleştiriliyor
Sonraki Makale blank New York’taki restoranların iç mekanlarının müşteri kapasitesi yüzde 50’ye çıkıyor
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Damla Kent Projesinde Talep Toplama Süreci Başladı
Emlak Haberleri
4 Ağustos 2025
blank
Murat Kurum duyurmuştu: “Damla Kent Projesi ve Gayrimenkul Sertifikası” sürecine dair detaylar
Emlak Haberleri
4 Ağustos 2025
blank
Ege Yapı’dan,Yunanistan’ın yüksek turizm talebine sahip bölgesi olan Halkidiki’de villa yaşamı ve yatırım fırsatı
Emlak Haberleri Emlak Dünyası
4 Ağustos 2025
blank
Bavul hazırlarken yapılan en yaygın 10 hata
Emlak Turizm
4 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?