Emlak Konut Kuzey Şehir Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Esnafa kredi yetmez işsizlik maaşı da bağlansın
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Gazetesi > Esnafa kredi yetmez işsizlik maaşı da bağlansın
Emlak Gazetesi

Esnafa kredi yetmez işsizlik maaşı da bağlansın

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 9 Mart 2023 10:02
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 327 bine yakın esnafın işlerini kaybettiği depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Esnafın yeniden ayağa kalkabilmesi için Cumhurbaşkanı tarafından “Hayata Dönüş Kredisi” destek paketi açıklanırken işini kaybeden bölge esnafı, en az 12 aylık işsizlik maaşı talep ediyor. Ayrıca, piyasaya olan borçlar için de uzun vadeli KGF destekli krediler talep ediliyor. Bölge esnaf oda başkanları, 12 ay geri ödemesiz, 60 ay vadeli kredi destek paketini olumlu ama ‘yetersiz’ buluyor.

Kredi can suyu olacak ama…

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu kredi esnafımız için bir nebze de olsa can suyu olacak. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak bölge esnafının orada tutunabilmesi için, ailesi enkaz altında kalanlara veya hayatını kaybeden esnafın yakınlarına asgari ücret tutarında maaş bağlanması lazım. Çünkü onlar da deprem şehidi. Şu an insanların parası yok. Çarşıların kurulması, maaş bağlanmasıyla insanlar bölgesini terk etmez. Bölgede kalmak için güven verilmesi lazım” dedi.

“Esnafın zaten kredi borcu var”

Kentte 29 bin iş yerinden 15 bininin depremler sonrası iş yapamayacak duruma geldiğini kaydeden Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, açıklanan kredi destek paketinin bölge esnafı için yeterli olmayacağını söyledi.

Kuybu, “Esnaf zaten önceden kredi aldı borçlu. Şimdi hepsi işini kaybetti, borçlar nasıl ödenecek? Kredi alsanız da geri ödeme günü gelince ne olacak? Esnafa 12 ay boyunca 4 bin lira işsizlik parası verilmesini istedik ama paketten bu çıkmadı. Esnafa verilen bu maaş yine esnafa dönecek, kentte alışveriş başlayacak.

İşsiz insanları ne kadar daha besleyebilirsiniz? İnsanlara ya iş vereceksin ya da yaşayacak kadar para. Okullar kapalı, fabrikalar kapalı, insanlar kenti terk ediyor. Bunu durdurmalıyız” dedi. Esnafın yüzde 80’inin hizmet sektöründe olduğunu dile getiren Kuybu, işsizlik ödeneği gibi katkıların esnafa verilmesini istedi. Esnafa destek olunmaması durumunda kent ekonomisinin 30 yıl geriye gideceğini vurgulayan Kuybu, yeniden yapılanma inşaatlarında yerel firmaların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Bölgesel destek olmalı”

Depremden en fazla etkilenen bölgenin Hatay olduğuna işaret eden Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Aziz Fatih Yılmaz, “En çok yıkımın olduğu bölgelere destek oranı da fazla olmalı. Birinci, ikinci, üçüncü bölge şeklinde ayrıştırılmalı. Yani ikinci bölgeye 250 bin lira verilecekse birinci bölgeye 500 bin olmalı, standart destek paketi ihtiyaca cevap vermez” dedi.

Desteklerde tüm esnafın dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, sadece yıkılan dükkanlar değil şoförler için de kredi desteği istedi. İşini kaybeden esnafa işsizlik maaşı bağlanmasını isteyen Yılmaz, özellikle dükkanını açamayacak durumda olanlara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Bölgenin depremle enkaza döndüğünü hatırlatan Yılmaz, sadece kredi, maaş desteğine değil yardımın her türlüsüne ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yılmaz, şunları söyledi: “Çok ağır yaralıyız. Yardımın her türlüsüne çok ihtiyaç var. Yiyecek, içecek, barınma hala büyük sorun. Şehirlerin planlanmasının bir an önce yapılması gerekiyor ki insanlarımız geri dönebilsin.”

“Özel sektöre borçlar için KGF desteği sağlansın”

Kredi borçlarının ertelendiğini ama özel sektöre olan borçlar konusunda esnafın çaresiz kaldığını söyleyen Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Durunay, “Esnafın esnafa borcu var. Örneğin bir esnafın piyasadan 10 milyon alacağı var.

Öte yandan esnafın kurumsal şirketlere borcu var. Esnaf şimdi kara kara bu borçlar ne olacak onu düşünüyor. Bunun için de uzun vadeli KGF destekli krediler açılmalı” dedi. Durunay, zararların tespiti konusunda da düzenleme gerekliliğine dikkat çekerek, enkaz tespit prosedürlerinin güncellenmesini istedi.

Konteyner çarşılar için başvurular başladı

Hatay’da konteyner çarşılar için başvuruların alınmaya başlandığı bildirildi. Aziz Fatih Yılmaz, Antakya’da 15 bölgede elektrikçi, manav gibi esnaf için konteyner çarşı başvurularının başladığını aktardı. Adıyaman’da da konteyner çarşılar için yer tespit çalışmalarının başladığını söyleyen Ziya Durunay, “Vatandaşlarımızın yüzde 70’i kentten gitti. Çarşılar düzenlenir alışveriş başlarsa dönüş olacaktır. Bugün çarşı niteliğinde 25 dükkan yapacağız. Ama önce molozların kaldırılması lazım” dedi.

Emlak devi, bir e-postayla 772 milyon TL dolandırıldı
Senetlerde yeni dönem başlıyor! ‘Kırtasiyeden al doldur’ dönemi bitiyor
İETT’den İstanbul’a 2 yeni gece hattı: Gaziosmanpaşa-Beşiktaş ve Göktürk-Taksim arasında hizmet verecek
AKOM uyardı! İstanbul’da 3 gün sürecek sağanak alarmı
24 kent 40 derecenin üzerini gördü: İşte günün en sıcak ilçesi

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Kentsel dönüşümde kira yardımı tutarı artırıldı
Sonraki Makale blank Depremde otel verileri ‘Elektra’ ile güvencede
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Ankara’nın satılık konut arzı 88 bine yükseldi
Ekonomi Haberleri
8 Ağustos 2025
blank
Meteoroloji duyurdu: 22 ilde sağanak yağış bekleniyor
Sektörden
8 Ağustos 2025
blank
Suriye’de 2 milyar dolarlık ‘Mega Kent’ projesi
Ekonomi Haberleri
8 Ağustos 2025
blank
Yoga Severlerin Büyüleneceği 10 Eşsiz Destinasyon
Emlak Haberleri
8 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?