Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: “Erciyes Dağı” Büyüklüğündeki 100 Milyon Ton Enkaz Kütlesi “Dönüşüm” Bekliyor
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > “Erciyes Dağı” Büyüklüğündeki 100 Milyon Ton Enkaz Kütlesi “Dönüşüm” Bekliyor
Sektörden

“Erciyes Dağı” Büyüklüğündeki 100 Milyon Ton Enkaz Kütlesi “Dönüşüm” Bekliyor

Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 31 Mart 2023 15:39
Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
5 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye’nin gelişen geri dönüşüm sektörün atıfta bulunan Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, “Bugün Türkiye AR-GE ve geliştirilen teknoloji altyapısıyla birlikte sıralamada Avrupa’daki birçok ülkenin önünde yer alıyor. İçimizi burkan bu büyük felakette ortaya çıkan enkaz ve ev içi araç ve gereçlerin neredeyse yüzde 80’i geri dönüştürülebiliyor. GEKADER olarak yaptığımız hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yıkılan ve yıkılmayı bekleyen bağımsız birimden 100 milyon ton kütle ortaya çıkacak. Bu kütlenin geri dönüşümü yapıldıktan ortaya yaklaşık olarak 20 milyar TL’lik bir kaynak çıkmış olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüşümde elimizi enkazın altına sokmaya hazırız” dedi.

GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren, afet bölgelerinde yaşanması muhtemel hurda konusunda yaşanacak kaoslar ile ilgili olarak da uyarıda bulundu: “Yıkılan ve yıkılacak 11 ilde toplamda 582 bin bağımsız bölümden ortaya çıkan demirden betona, evsel eşyadan alüminyuma kadar birçok geri dönüştürülebilir atık orta ve kısa vadede afet bölgelerinde ciddi kaoslara sebebiyet verebilir. Hem toplumun psikolojini bir nebze olsun iyileştirmek adına bir an önce buradaki geri dönüşüm çalışmalarının başlaması gerektiğini söylemek isterim. Geri dönüştürülebilir ekonomik değeri korumak ve dönüşümü yapabilmek adına ben bir kez daha çağrımı yenilemek istiyorum; “GEKADER Ailesi olarak bizler görev verilmesi durumunda üyelerimizle birlikte göreve hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.” Dedi.

 Fatih Eren: “ 100 Milyon Ton Karşılığında 20 Bin Depozito İade Sistemi”

100 Milyon ton geri dönüştürülebilir atığın 20 milyar TL’lik bir ekonomik kazanım karşılığında sürdürülebilir ekonomiye katkı sunulabileceğine dikkat çeken Fatih Eren, “ “20 milyar TL ile neler yapabileceğine dair hazırladığımız çalışmada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirmek istediği sıfır atık projesine çok ciddi manada bir katkı sunacağını görüyoruz. Türkiye’nin 40 bin noktasına depozito iade sistemi kurulabilir. Böylece sürdürülebilir ekonomi adına da somut bir adım daha atmış olabiliriz..” Dedi.

GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren: “Yıkımlardan sonra ortaya çıkan kanserojen madde: “Asbest”

Afet bölgesindeki dönüşüm çalışmalarında asbest konusuna dikkat çeken Fatih Eren, “yıkımlardan sonra asbest kimyasalına maruz kalınması kaçınılmaz oluyor. Asbest inşaatlarda ses ve ısı yalıtımında, su yalıtımında asbest kullanılıyor. Şu an afet bölgelerinde yıkım yapılan tüm binalara ve çevresine asbestin yayıldığını tahmin ediyoruz. Burada enkazı kaldıran görevli personelin mutlaka eldiven ve nitelikli maskelerle çalışmaları kanserojen madde olan asbestten korunma noktasında kritik derece önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Mevzuat Asbest için ne diyor?

Asbest ve tehlikeli madde içeren sağlık ve çevre için zararlı atıkların yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi yasaktır. Bu ürünlerin ilgili yönetmelikler çerçevesinde bertaraf edilmesi gerekmektedir.

GEKADER Başkanı Fatih Eren “Geri dönüşüm tesisleri iklim krizi ve çevre kirliliğini bertaraf ediyor”

Türkiye, tarihinde yaşadığı en büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Geri dönüşüm sektörü sadece plastik, kâğıt ve ambalaj gibi ürünlerin üretiminde kullanılmıyor. Bugün gelinen teknolojide artık birçok sektörün ihtiyaçları geri dönüşüm sektörü ile karşılanıyor. Artık inşaat sektöründeki molozlar sadece yeni yapılacak yolların dolgusu için değil, geri dönüşüm ile birlikte direkt olarak ülke ekonomisine katma değer üretiyor. Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, depremde yıkılan binaların tamamının geri dönüştürebileceğini ifade ediyor. Eren “ Bugün geri dönüşüm sektörü birçok sektörün üretimine cevap verebilir kapasiteye sahip. Bu sektörlerin arasında inşaat sektörü de yer alıyor. Bugün kentsel dönüşümde kontrollü olarak yıkılan binalarda kullanılan moloz, demir, alüminyum, tahta gibi malzemeler geri dönüşümle birlikte hem ülke ekonomisine kazandırılıyor, hem de doğal kaynaklar korunuyor. Çevre kirliliği, iklim değişikliğine kadar birçok krizi aslında geri dönüşüm tesisleri bertaraf ediyor.” Dedi.

Yıkılan binalardaki plastikler tekstil ürününe, tuğlalar ise peyzaj ürünlerine dönüşüyor

Atık betonlar yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılırken, mıknatısla ayrılan demir ve alüminyum eritildikten sonra defalarca kullanılmaktadır.  Atık tuğla ve kiremitler parçalandıktan sonra peyzaj ürünlerinde, yol zemin alt katmanında, drenaj malzemelerinde ve yeni tuğla yapımında kullanılabilmektedir. Mermer tozu asfaltlarda, çimento-beton harcında ve zemin iyileştirmelerinde katkı malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Mermer parçaları ise beton ve asfalt karışımlarında agrega, dolgu malzemesi, suni mermer plakları ve süsleme sanatında kullanılabilmektedir. Ahşap atıkların yonga levha olarak veya biyokütle tesislerine yakıt olarak işlenebilmektedir. Tekrar kullanılamayacak durumdaki ahşap atıklar ise yakılarak geri kazanım sağlanabilmektedir. PVC esaslı malzemeler orijinal hammadde ile de karıştırılıp eritilebilmekte ve özelliğini kaybetmemiş plastik elde edilebilmektedir. Ürün içeriğine göre yeni tekstil üretimi için hammaddeye dönüştürülebilir veya biyokütle tesislerinde yakıt olarak kullanılıp elektrik üretimi sağlanabilmektedir.

Türkiye Konut Piyasasında Son Durum: Emlak Balonu Tehlikesi Mi, Sürdürülebilir Büyüme Mi?
Kira Krizi Derinleşiyor: Kiracılar ve Ev Sahipleri İçin Çözüm Yolları
Cihat Algün: “Fiyatlar daha da yükselmeden alımlar yapılıyor”
Erdal Albayrak: “Sektörde hareket var ancak istediğimiz seviyede değil”
Konut Satış Fiyatları Mayıs Ayında Yüzde 26 Arttı
ETİKETLENEN:Kentsel dönüşümFatih ErenGEKADERDeprem

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Bakan Karaismailoğlu paylaştı: Açılış için gün sayıyoruz
Sonraki Makale blank 31 Mart 2023 hava durumu raporu
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Emlakta Devrim: Ortak Çalışma Alanlı Rezidanslar Yükselişte!
Ekonomi Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Türkiye’de Tiny House Akımı: Küçük Yaşam Alanları Büyük Özgürlük Vaat Ediyor Mu?
Ekonomi Haberleri
20 Haziran 2025
blank
Ev Alırken Büyük Karar: Akıllı Evler mi, Klasik Konutlar mı Daha Kazançlı?
Emlak Haberleri
20 Haziran 2025
blank
TÜİK mayıs verilerini açıkladı: Konut satışında yılın en yüksek seviyesi!
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?