By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Dijitalleşme gelecek 10 yılda 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakacak
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Dijitalleşme gelecek 10 yılda 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakacak
Ekonomi Haberleri

Dijitalleşme gelecek 10 yılda 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakacak

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 15 Ocak 2020 11:37
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
3 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye’deki 800 meslek ve 2 bin iş aktivitesini 17 yetkinlik bazında analiz eden McKinsey Türkiye, 2030’a kadar bu mesleklerin yüzde 60’ındaki işlerin üçte birinden fazlasının otomasyonla yapılabileceğini ortaya koydu. “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” başlıklı rapora göre, mesleklerin yüzde 2’si ise otomasyon sonucu ortadan kalkacak.

 

Teknolojideki hızlı gelişim ile iş dünyasında pek çok alanda insan gücünün yerini otonom sistemler ve yapay zeka alırken, 2030 yılına kadar dijitalleşme 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakacak. 28 milyon olan güncel istihdamın 10 yıl içinde 33.3 milyona ulaşması, dijitalleşmenin verimli kullanılması halinde ise 8.9 milyonluk ek istihdam yaratılabileceğine işaret ediliyor. Bu süreçte ortaya çıkacak yeni mesleklerle 1.8 milyon kişilik yeni bir istihdam yaratılması öngörülüyor.

Sözcü’den Samiye Başçı’nın haberine göre, yaklaşık 10 yıldır dünya genelinde işlerin geleceği ve yetenek dönüşümü alanında çalışmalara imza atan McKinsey Türkiye ve McKinsey Global Enstitüsü, “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” raporunu açıkladı. Rapora göre, dijitalleşme ve otonom sistemlerin tam olarak devreye girmesiyle birlikte mesleklerin yüzde 30’u daha farklı yollarla yapılmaya başlanacak.

Rapora ilişkin bilgi veren McKinsey&Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi, teknolojideki yaygınlaşmanın toplumlarda bir risk olarak algılandığını ancak durumun farklı okunması gerektiğini belirterek, “Meslekler ölmeyecek. Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 2’si tamamen ortadan kalkacak ve yüzde 30’u tamamen değişecek. Bu yüzde 30’luk kısım tamamen farklı şekilde yapılacak. Meslekler ölmüyor ama değişiyor” dedi.

McKinsey Company Ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı ise Türkiye’de mesleklerin sadece yüzde 2’sinin otomatize olduğunu ancak yapılacak bir çalışma ile bu oranın yüzde 60’a yükselebileceğini dile getirdi. Toplam istihdamın 2030 yılına kadar 33.3 milyona ulaşacağını dile getiren Özsavaşçı, dijitalleşme ile birlikte ilk etapta 7.6 milyonluk bir iş kaybı yaşanacağını anlattı. Bu noktada dijitalleşmenin katkısı ve yüzde 25’lik otomasyon ile 8.9 milyonluk iş yaratacak yeni iş alanları sağlanabileceğini söyleyen Özsavaşçı, bugün olmayan ancak gelecekte var olacak mesleklerin ise 1.8 milyonluk yeni iş yaratacak potansiyeli olduğunu kaydetti.

Dijital terziden sanal kuaföre

Dijitalleşmeyle2030’dan sonra siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zeka iş geliştirme sorumlusu, dijital terzi, sanal kuaför, deneyim tasarımcısı, finansal koç, sanal mağaza danışmanı, kuantum makine öğrenmesi analisti gibi yeni meslekler ortaya çıkacat. Rapora göre, bu değişim tüm çalışanları etkileyecek. Türkiye’de 21.1 milyon çalışanın yetkinliklerini geliştirmesi gerekecek.

Resmi Gazete’de bugün (26.08.2025)
Ekonomi ve siyaset gündemi – 26 Ağustos 2025
Norveç Varlık Fonu, Gazze’deki hak ihlalleri nedeniyle Caterpillar’dan yatırımlarını çekiyor
AB Raporu: Türkiye çevresindeki denizlerde sıcaklık tarihi zirvede
TMSF’den milyarlık satış: İhaleler başlıyor!
ETİKETLENEN:Dijitalleşme

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Konut: Bir insan hakkı mı, bir yatırım aracı mı?
Sonraki Makale blank Konut satışı istatistikleri açıklandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Yatırım Rotalarında İstanbul ve Antalya Gerilerken Ankara, Muğla ve Sakarya Öne Çıkıyor
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
blank
Türk Toplumunda Kural İhlalleri: Trafik ve Çevre Temizliği Neden Sorun?
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
blank
Dünyanın En Düzenli ve Temiz Şehirleri: Yaşam Kalitesinin Zirvesi
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
blank
Yıkıntılardan Yeniden Doğuş: Savaş Sonrası Şehirlerde Ev ve Sokakları Bulma Rehberi
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?