Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Can güvenliği olmayan konuta yasak talep etti
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Gazetesi > Can güvenliği olmayan konuta yasak talep etti
Emlak Gazetesi

Can güvenliği olmayan konuta yasak talep etti

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 27 Ocak 2025 09:40
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
4 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Kahramanmaraş Pazar­cık ve Elbistan dep­remleri hafızalara ka­zınırken, can güvenlikli binala­rın önemi, Konya’da geçtiğimiz günlerde 4 katlı bir binanın an­sızın çökmesiyle yeniden gün­deme geldi. Türkiye’de 36 mil­yon yapı stoğu bulunurken, 6,5 milyon konutun da riskli oldu­ğu belirtiliyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) ge­çen yıl yaptığı tarama testle­rinde sadece İstanbul’da çök­me riski taşıyan 1.556 bina tes­pit edildi.

Uzmanlar, tıpkı araç muayenesinde onaylanma­yın araçların trafiğe çıkması­na izin verilmediği gibi, yapı­ların da belli periyotlarda ka­mu veya yetkilendirdiği özel kuruluşlarca kontrollerin ya­pılmasının mecbur olması, can güvenliği sağlamayan güven­siz konutların satışının ve ki­ralanmasının da yasaklanması önerisinde bulunuldu.

“6,5 milyon konut güvenli değil”

DÜNYA’ya konuşan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Marmara Depre­mine işaret ederek, binalarda 2000 öncesini milat tarihi ola­rak kabul ettiklerini söyledi. Şen, “Öncelikle 2000 yılı ön­cesindeki binalara öncelik ve­rerek bu binaların can güven­liği taşıyıp taşımadığının de­netimlerinin yapılması lazım” dedi.

Türkiye’de bugün yakla­şık 36 milyon yapı stoğu bulun­duğuna işaret eden Dr. Nihat Şen, olası deprem ve doğal afet­lere karşı 6,5 milyon konutun da güvenli olduğunu söyleme­nin zor olduğunu söyledi. Bina denetimlerini sadece bir kuru­ma bırakmanın doğru olmadı­ğını dile getiren Şen, ilgili ka­nun gereğince, vatandaşların binalarının riskli olup olmadı­ğının tespiti için belediyelere, üniversitelere ve bakanlığın yetkinliği kıldığı özel firmalara başvurabileceğini, ayrıca ba­kanlığın yetkili kıldığım firma­lara da vatandaşların başvuru­da bulunup güvenlik denetimi yaptırabileceğini söyledi.

“Ekonomik endişeyle vatandaş uzak duruyor”

Şen, “Ancak vatandaş bun­dan imtina ediyor. ‘Riskli çı­karsa ne yaparım’ diye yeni yapılacak inşaatın maliyetin­den ve kirada nerede oturaca­ğı endişesi yaşadığından dola­yı bundan vatandaş uzak duru­yor” ifadelerini kullandı.

Ancak bu sürecin böyle kal­maması gerektiğini, o neden­le devletin ilgi organları bu so­runa kalıcı çözümler üretme­si gerektiğine işaret eden Şen, denetimin de belli periyotlar­da mecbur olması gerektiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin trafiğe çıkan araç­lar beli periyotlarda kontrole götürülüyor. Devletin yetki­lendirdiği araç muayene istas­yonlarına. Muayene sonucu güvensiz olduğu tespit edilen, onaylanmayan araçların trafi­ğe çıkışını yasaklanıyor. Tür­kiye’de de artık, kamu ya da ba­kanlığın yetkilendirdiği yapı denetim şirketlerine benzer özel şirketler vasıtasıyla, bina­larda da belli periyotlarda de­netim ve kontrollerin yapılma­sı yasal olarak zorunlu hale ge­tirilmeli. Yapılan incelemeler ve hesaplamalar sonucunda can güvenliği riski kesinleşen binaların, konutların satışı ve kiralanması yasaklanmalı. Da­ha üzücü olaylarla karşılaşma­mak için. Zorun olmazsa kolon kesmeleri, duvar yıkmalarıy­la, deprem olmasa bile tadilat çalışmaları dahi binaya zara veriyor, çökmelere neden olu­yor.”

“Kentsel Dönüşüm Bankası kurulmalı”

Türkiye’de riskli olduğu tes­pit edilen 6,5 milyon konut bu­lunduğuna işaret eden Şen, “Afet işleri bakanlığı mutlaka oluşturulmalı. Bu işin ekono­misi, finansmanının da çözül­mesi lazım. Yani dar gelirli va­tandaşlar kendi kaderiyle baş başa bırakılmadan, kentsel dö­nüşüm kaynaklı binaların fi­nansmanı için acilen kentsel dönüşüm finansman bankası mutlaka hayata geçirilmeli ki vatandaşlara sıfır faizli kredi imkanları sunulabilsin” diye konuştu.

“Sadece TOKİ değil, belediyeler de katkı sunmalı”

Nihat Şen, Kentsel dönüşümdeki inşaat sürecinde de vatandaşların oturumlarını sağlamak için rezerv alanlarda geçici ya da daimi konutların hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Şen, “Dar gelirlilere sosyal konutların hayata geçmesinde sadece TOKİ değil, belediyeler de katkı sunmalı. Konut üreticilerinin yap-sat modelinin yanın sıra uzun dönemli kiralama metoduna geçmelerini teşvik edici, muafiyetler sağlayıcı yasal düzenlemeler yapılmalı. Aynı zamanda yatırımını dünya standartları süresinde geri alabilecekleri sistemi teşvik edecek düzenlemeler yapılmalı” şeklinde konuştu.

Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak? İşte bölge bölge hava durumu tahmini…
AFAD ve Kandilli deprem listesi
Ticaret Bakanlığı’ndan English Home’un oda kokusu toplatma kararı
TÜİK duyurdu: Nisan ayı ciro endeksleri belli oldu
Anadolu Otoyolu’nda çalışma başladı: İstanbul yönü 5 gün kapalı

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Aşırı iklim olaylarından 242 milyon öğrenci etkilendi
Sonraki Makale blank Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener tutuklandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Yer: İzmir… Zeytinlik alanda yapılmak istenen ‘hazine avına’ bakanlık engeli
Sektörden
17 Haziran 2025
blank
İdeal düzeni kurmak mümkün mü? Tarihte başarısız olmuş 9 ütopya girişimi
Emlak Dünyası
17 Haziran 2025
blank
İSKİ, İstanbul barajlarının doluluk oranını açıkladı (17 Haziran Salı 2025)
Sektörden
17 Haziran 2025
blank
Antalya Havalimanı’nda asma tavan çöktü: Yaralı var!
Sektörden
17 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?