Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Büyükada’da yürüyüşten daha fazlası…
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Turizm > Büyükada’da yürüyüşten daha fazlası…
Emlak Turizm

Büyükada’da yürüyüşten daha fazlası…

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 9 Mayıs 2021 18:38
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
6 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Zarif mimarisiyle dev bir doğa parkını anımsatan Prens Adaları’nın en büyüğü Büyükada, denizin kucağındaki balık lokantaları, şarkılara konu olmuş günbatımları ve mimoza kokulu bahçeleriyle bizi bekliyor. Büyükada’ya sabahın erken saatlerinde geçtiyseniz, geziye başlamadan önce kahvaltı keyfi yapmanızı öneririm. Oyunbaz martıların çığlıkları, hafif bir rüzgâr, fayton ve dalga sesleri de hediyeniz oluyor.

İster kahvaltıdan önce olsun ister sonra Büyükada İskelesi’ni gözden kaçırmayın. Osmanlı dönemi neoklasik mimari akımının Büyükada’daki temsilcisi olan iskele binası, İstanbul’daki benzerlerinin en zarif örneklerinden. 1914’te yapılan iskelenin mimarı Mihran Azaryan. İskelenin çinileriyse Kütahyalı Mehmed Emin Efendi tarafından yapılmış. İstanbul iskeleleri içinde orijinal halini koruyabilmiş nadir örneklerden biri ve ilginç bir geçmişi var: 1920’li yılların ünlü Prinkipo Lokantası, iskelenin üst katında hizmet vermiş. Kubbeli çatısı, çini süslemeleri, sütunlu terası ve renkli pencereleriyle gösterişli bir görünüme sahip olan iskelede, 1950’lerde adanın ilk kışlık sineması açılmış.

blank

YALILAR VE KÖŞKLER

İskeleden uzaklaşıp büyük bahçeli tarihi köşklerin yoğunluk gösterdiği Çankaya Caddesi’ne çıkıyorum. 19’uncu yüzyılın ortalarından itibaren, başta varsıl azınlıkların, Osmanlı bürokrat ve sosyetesiyle küçük bir sanatçı topluluğunun ikamet ettiği Büyükada, kısa sürede seçkin bir sayfiye merkezi haline gelmiş. Adadaki en önemli köşkler arasında Çankaya Caddesi’nin başındaki, bir zamanların Çankaya Oteli ilk sırada. Dört katlı, 22 odalı beyaz Agopyan Köşkü’nün az ilerisinde 1878’de yapılmış, İtalyan estetiği taşıyan Fabiato Köşkü var. Bunun hemen çaprazında Hükümet Konağı olarak kullanılan Hacapulos Köşkü yükseliyor. Yolun devamı bir dönemin etkili yayın organı olan Levant Herald gazetesini yayımlayan Mizzi’nin kuleli köşküne çıkıyor. Adanın en süslü ahşap binası olarak tanınan Con Paşa Köşkü de 78 numarada. Keyifli bir kahve molasının ardından yürüyüşe devam ediyorum. Çankaya Caddesi’ni izleyip Değirmen Plajı’nı geçince Dil Burnu’na ulaşacaksınız. Denize bir dil gibi uzanan görünümünden ötürü bu adın verildiği geniş çamlık, piknik ve dinlenme alanı olarak düzenlenmiş. Tam karşısında uzanan Heybeliada’nın arka yüzünde güneş battığı için adada günbatımının en iyi izlenebildiği yer olarak anılan kırlık alanın güzellikleri şarkılara konu olmuş. Ünlü yazar ve tarihçi Ahmet Refik Altınay’ın yazdığı “Yine bu yıl ada, sensiz içime hiç sinmedi; Dil’de yalnız dolaştım hep, gözyaşlarım hiç dinmedi” sözleriyle başlayan şarkısı buranın romantik atmosferini özetliyor. Burnun güney kıyısında yazın denize girilebilen Yörükali (Yorgoli) Plajı uzanıyor. Civardaki çay bahçelerinde dinlenip bir şeyler içmek de mümkün.

blank

PAPATYALAR ARASINDA…

Sırada, güzel bir günde burada yapılacak en iyi etkinlik olan Aya Yorgi Tepesi yürüyüşü var. Birlik Meydanı’ndaki çay bahçesinde soluklandıktan sonra, artık adanın en yüksek tepesi olan 203 metrelik Yüce Tepe’ye (Aya Yorgi) doğru yola koyuluyorum. Dilek Yolu da denen ve her inançtan insanın taşlık yolun iki yanındaki makiliklere küçük bezler bağladığı yokuşun ucu, Agios Georgios Kilisesi ve Manastırı’na varıyor. Rivayete göre Doğu Roma İmparatoru Fokas, 963 yılında çevresine şifalar dağıtan Kapadokyalı Aziz Georgios adına bu manastırı yaptırmış. 23 Nisan ve 24 Eylül’de ziyaretçi akınına uğrayan tepede sevimli bir yeşil alan göze çarpıyor. Adanın en yüksek noktasındaki bu mekân, ziyaretçilerine panoramik bir İstanbul manzarası sunuyor. Masa ve sandalyeler, papatyalı çimenlerin üzerine ve kayaların arasına dağılmış.

Dönüşte Adalar Müzesi’ne uğrayıp edindiğimiz bilgileri pekiştirmekte yarar var. Buradan müzenin olduğu yere kadar yürümek size zor gelirse Birlik Meydanı’ndan elektrikli araçlara binip zaman kazanabilirsiniz. İstanbul adalarının barışçıl ve çokkültürlü geçmişini gelecek nesillere taşıyan Adalar Müzesi, güzel bir mekânda hizmet veriyor. Adalar’a yayılan müze temasıyla kurulan mekânın ana binası ve kalıcı sergileri, Aya Nikola mevkisindeki Hangar Binası’nda. İstanbul’un ilk modern kent müzesi unvanına sahip olan mekân, Adalar’ın geçmişini yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, belgesellerle ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Müze, Adalar’ın kentsel tarihine odaklanan Osmanlıca belge arşivine de sahip. www.adalarmuzesi.org

blank

NİHAL İLE BEHLÜL’ÜN KAVUŞTUĞU YOL

Osmanlı’dan yadigâr: 1895’te ibadete açılan Hamidiye Camisi, İkinci Abdülhamit’in emriyle inşa edilmiş. Kesme küfeki taştan yapılmış olan iki katlı mabedin tek şerefeli minaresinin kapısı avluya açılıyor. Son cemaat yerinin tavan göbeğinde, iki yanında hilal motifi olan sekiz köşeli bir yıldız görülüyor. Caminin duvarları ve pencere içleri mavi, lacivert ve sarı kalem işiyle bezenmiş. Kadınlar mahfilini örten aynalı tonozun dışı kurşun, içi bitkisel süslemelerle kaplanmış. Tavan üç adet dökme demir kandil askılığıyla donatılmış.

Âşıklar Yolu: Adanın ikinci büyük yükseltisi olan 164 metrelik Hristo Tepesi’nin yamacında ağaçların gizlediği Âşıklar Yolu kıvrılıyor. Burada çam ve reçine kokuları eşliğinde yürüyebilir; ıssız patikalarda kozalaklar toplayıp çam iğnelerinden kolyeler, papatyalardan taçlar yapabilirsiniz. Ayrıca Halit Ziya Uşaklıgil’in ‘Aşk-ı Memnu’ romanında Nihal ve Behlül’ü burada kavuşturduğunu biliyor muydunuz?

Ahşap Saray: Tepenin en yüksek noktasında perili köşkü andıran görünümüyle Rum Yetimhanesi, derin bir ıssızlık içinde heyula gibi yükseliyor. 1898’de bir Fransız şirketi tarafından otel olarak yapılan bu bina, Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı. 102,5 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğindeki beş katlı binada restorasyon çalışmalarının başladığını hatırlatalım. 

Turistleri rahatsız ettikleri görüntüler infial yaratmıştı: Cinsel saldırı ve kapatma cezası
Bayram tatilinde Pamukkale’ye ziyaretçi akını
Depresyon oranı en yüksek meslekler belli oldu!
Gölün dibinde şaşırtan keşif: Kutsal Pederler Kilisesi ortaya çıktı
İSKİ açıkladı: 5 Haziran İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
ETİKETLENEN:MüzeİskeleBi̇nİki̇Adalar

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Bayramda köprü ve otoyollar ücretsiz
Sonraki Makale blank İcradan satılık daire
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Bakan Bayraktar: Doğalgaz fiyatlarında destek devam edecek
Ekonomi Haberleri
18 Haziran 2025
blank
Dubai’ye Konut Yatırımında Yeni Dönem
Emlak Haberleri
18 Haziran 2025
blank
İstanbul’un en büyük arsasına 5 aday çıktı
Ekonomi Haberleri
18 Haziran 2025
blank
Mesa Doğa Ömerli büyük ilgi görüyor!
Emlak Haberleri
18 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?