Emlak Konut Kuzey Şehir Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Aile şirketlerine ‘Kuzey Yıldızı’ ile yeşil yol haritası sunacak
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > Aile şirketlerine ‘Kuzey Yıldızı’ ile yeşil yol haritası sunacak
Sektörden

Aile şirketlerine ‘Kuzey Yıldızı’ ile yeşil yol haritası sunacak

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 5 Mart 2025 09:33
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
5 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Dünyanın en eski ve en baskın işletme organizasyonu olan aile şirketleri, bugün birçok ülkede genel işletmelerin yüzde 70’inden fazlasını temsil ediyor. Verilere göre dünyadaki işletmelerin ortalama yüzde 85’ini, Türkiye’deki işletmelerin ise yüzde 95’ini, KOBİ’lerin ise yüzde 99’unu aile işletmeleri oluşturuyor.

Ekonomik büyüme ile iş gücünün istihdamında kritik rol oynayan aile işletmeleri, özellikle hızlı karar alabilmeye yönelik yönetim ilkeleri ile hem ülkenin ekonomik kalkınması hem de sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşma konusunda önem taşıyor. Fakat yapılan araştırmalar, aile şirketlerinin yalnızca yüzde 30’unun ikinci kuşağa, yüzde 12’sinin üçüncü kuşağa geçebildiğini, dördüncü kuşağa geçebilenlerin oranının ise yüzde 3’te kaldığını ortaya koydu. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) verilerine göre aile şirketlerinin ortalama ömrünün ise 34 yıl olduğu ifade edildi.

Aile şirketlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla 2012 yılında 40 aile tarafından Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik mottosuyla kurulan Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), bu kapsamdaki çalışmalarını büyüterek yürütmeye devam ediyor. Bu kapsamda nesiller arası geçişi güçlendirmek için Kuzey Yıldızı Programını hayata geçirdiklerini hatırlatan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, “Aile şirketlerinin yüksek performans gösteren, rekabetçi ve uluslararası yönetim standartlarına sahip organizasyonlar haline gelmelerine yardımcı olacak altyapı çalışmalarına öncülük ediyoruz.

Bu yıl sekizincisini düzenleyeceğimiz Kuzey Yıldızı Programı; şirketlerin çevre, toplum, iş modeli ve çalışan yönetimi gibi alanlardaki perfo rmanslarını değerlendirerek, onlara kapsamlı bir gelişim haritası sunuyor. Program, sadece şirketlerin mevcut durumunu değil aynı zamanda geleceğe yönelik stratejilerini de şekillendirmelerine odaklanıyor” diye konuştu.

300 aile şirketi ile yola devam

Bugüne kadar, Türkiye genelinde birçok aile şirketine ulaştıklarını belirten TAİDER Başkanı Fatma Olten, “Şu an itibarıyla yaklaşık 300 aile şirketi ve 950 aile üyesiyle aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini ve gelişimini desteklemek amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz.

Derneğimizin üyeleri arasında yüzde 42 oranında şimdiki nesil, yüzde 34 oranında gelecek nesil ve yüzde 24 oranında diğer üyeler yer alıyor” bilgisini verdi. TAİDER olarak ulaştıkları aile işletmelerinde pozitif bir değişim ve dönüşüm sağladıkları değerlendirmesini yapan Olten, “Özellikle genç nesil aile üyelerinin iş dünyasında daha aktif rol almasını sağladık. Teknoloji ve dijitalleşme konusunda da önemli bir dönüşüm gerçekleştirdik. Bu sayede, işletmeler hem daha verimli hale geldi hem de rekabet avantajı kazandılar” dedi.

En temel sorun ‘strateji eksikliği’

Türkiye’deki aile şirketlerinin sürdürülebilirlik konusundaki karnelerine ilişkin de değerlendirmede bulunan TAİDER Başkanı Fatma Olten, “Aile şirketlerinin çoğu, çevresel etkilerini minimize etme ve sosyal sorumluluk alanlarında adımlar atma konusunda istekli olsa da, bu süreçleri daha stratejik bir şekilde ele almakta zorlanabiliyorlar. En temel sorun, sürdürülebilirlik konusunda bir strateji eksikliği ve genellikle uzun vadeli planlamanın olmaması.

Çoğu şirket, günümüzün hızlı iş ortamında sadece kısa vadeli hedeflere odaklanıyor, bu da geleceğe yönelik sürdürülebilir bir yol haritası oluşturmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, dijitalleşme ve inovasyon konusunda da bazı aile şirketleri geride kalabiliyor. Bu alanlarda daha güçlü bir vizyon ve planlama ile, aile şirketlerinin sürdürülebilirlik karneleri çok daha güçlü hale getirilebilir” diye konuştu.

İşletmeler geleceğe hazırlıklı hale geldi

Öte yandan yenilikçi iş modelleri geliştirmek için inovasyon süreçlerine yön verdiklerini de söyleyen TAİDER Başkanı Fatma Olten, “Böylece işletmeler daha esnek ve geleceğe hazırlıklı hale geldi. Bu dönüşüm süreci, sadece iş süreçlerinde değil, aile içindeki iletişimde ve karar alma mekanizmalarında da önemli iyileştirmelere yol açtı. Genç neslin dijitalleşme ve inovasyona olan ilgisi, aile şirketlerinin sürdürülebilir büyümesine büyük katkı sağladı” diye ekledi.

Çevre ve toplumsal sorumluluk alanındaki dağınıklık gideriliyor

Bu yıl gerçekleşecek Kuzey Yıldızı Programı zirvesini bu yılda sürdürülebilirlik özelinde gerçekleştirerek bu alanda kapsamlı bir gelişim haritası sunacaklarını söyleyen TAİDER Başkanı Fatma Olten, “Program, katılımcı şirketlerin çevre, toplum, iş modeli ve çalışan yönetimi gibi önemli alanlardaki performanslarını derinlemesine değerlendirerek, onlara gelişim için net bir yol haritası sunuyor.

300’ün üzerinde kriterle yapılan değerlendirmelerle, firmalar kendi eksikliklerini görerek bu alanlarda nasıl iyileştirmeler yapabileceklerini öğreniyorlar. Ödül kazanan firmalar başarı hikâyelerini diğer katılımcılarla paylaşarak kolektif bir öğrenme atmosferi oluşturuyorlar.

Bu süreç yalnızca ödül alanlar için değil, tüm katılımcılara sürdürülebilir bir gelecek için yol gösteriyor. Sürdürülebilirlik alanındaki en büyük zorluklardan biri olan stratejik planlamadaki eksiklikleri de gözler önüne seriyor ve şirketlerin geleceği düşünerek adım atmalarını teşvik ediyor. Aynı zamanda dijitalleşme, inovasyon ve yetenek yönetimi gibi konularda da firmalara yön göstererek, çevre ve toplumsal sorumluluk alanındaki dağınıklığı gidermek için uluslararası kriterlerden faydalanıyoruz” dedi.

Tapunuz risk altında mı? Bu yöntemlerle kendinizi garanti altına alın!
İstanbul’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? İstanbul’da denize girmek neden yasaklandı?
Dünyanın en uzun asma köprüsü geliyor!
7 Ağustos 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?
İSKİ açıkladı: 7 Ağustos İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak! Meteoroloji duyurdu: Bugün hava nasıl olacak? (5 Mart hava durumu)
Sonraki Makale blank İPA verileri açıkladı! İstanbul’da yaşamanın maliyeti belli oldu
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
İstanbul’da kiralar ilk kez 60 bin TL’yi aştı
Ekonomi Haberleri
7 Ağustos 2025
blank
Gayrimenkul sertifikasında talep toplama için yarın son
Ekonomi Haberleri
7 Ağustos 2025
blank
Emlak Danışmanı Seçmenin Püf Noktaları: 10 Altın Kural
Emlak Haberleri
7 Ağustos 2025
blank
Maldivler Sular Altında: Cennet Adaların Geleceği Belirsiz mi?
Emlak Haberleri
7 Ağustos 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?