Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Afette iletişim alternatifleri etkin bir şekilde kullanılamadı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Ekonomi Haberleri > Afette iletişim alternatifleri etkin bir şekilde kullanılamadı
Ekonomi Haberleri

Afette iletişim alternatifleri etkin bir şekilde kullanılamadı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 23 Şubat 2023 15:51
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
3 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye deprem anında yaşadığı iletişim aksaklığını tartışmaya, söz konusu aksaklığın bilançosunu çıkarmaya devam ediyor.

Deprem anında binalarda yer alan baz istasyonlarının önemli bölümünün kullanılamaz hale gelmesi, gezici mobil istasyon kapasitesinin yetersiz kalması farklı alternatiflerin neden devreye girmediği konusunda soru işaretlerini de artırdı.

Dünyada yaşanan afet örnekleri bu konuda birçok örnek sunarken GSM şirketleri ve ilgili düzenleyici kuruluşun bu konuda kapsamlı bir planı olmadığı ortaya çıktı.

Afet sürecinde iletişimde yaşanan aksaklıkları Bloomberg HT’ye değerlendiren telekomünikasyon uzmanları dünyanın farklı ülkelerinde afet anında ortaya konan örneklere dikkat çekti.

Porto Riko’da yaşanan tayfun afetinde kullanılan iletişim çözümü bu konuda öne çıkan alternatiflerden biri oldu. Ülkede yaşanan afette kritik saatler olarak tabir edilen 36 saatlik bölümde afetzedeler yerlerinden hareket edememiş, baz istasyonları da büyük ölçüde kullanılamaz hale gelmişti.

Bu aşamada Google balonlarla iletişimin devam etmesine olanak sağladı.

Musk’ın teklifi neden geri çevrildi?

Uzmanların dikkat çektiği bir diğer alternatif alçak yörünge uydusu üzerinden iletişimin devam ettirilmesi yöntemi oldu. Bu konuda Türkiye’nin önüne afet süresince bir teklif de geldi. Starlink’in patronu Elon Musk, Türkiye’ye Starlink hizmeti sunmayı teklif etti.

Fakat bu teklif yetkililer tarafından Türksat kapasitesinin yeterli olduğu gerekçesiyle geri çevrildi. Uzmanlar bu teklifle ilgili bazı soru işaretlerinin olduğuna da dikkat çekti. İşin siyasi ve güvenlik ayağı bir yana alçak yörünge uydularının kullanımıyla ilgili bir plansızlık olduğuna da vurgu yapan uzmanlar, “Musk, Türkiye’ye Starlink hizmeti sunmayı teklif etti. İşin siyasi-ulusal güvenlik boyutu bir yana; bu alçak yörünge uydusu hizmetini alsak bile bununla iletişim kurabileceğimiz kaç tane cihaz var? Bu tip iletişime uyumlu cihazların bulundurulması da afet planlama fazının bir parçasıdır” diye konuştu.

Starlink teklifinin reddedilmesinde gündeme gelen Türksat’ın kapasitesinin ne kadar kullanıldığı da afet anında en temel soru işaretlerinden biri oldu. Uzmanlar Türksat uydularında frekans planlamasının önemine dikkat çekerken, Türksat uydusunda afet anında kullanılacak şekilde bir frekans ayarlanabileceğini, iletişimin de buradan ilerleyeceği konusunda bilgilendirme yapılabileceğini söyledi. Yaşanan kesintiler bu konuda etkin bir planlama olmadığına da işaret etti.

İHA teknolojisi ne kadar kullanıldı?

Porto Riko’da Maria tayfunu nedeniyle iletişim için Google’ın balon uçurması alternatifi insansız hava teknolojilerinin ne kadar kritik olduğuna işaret ederken, Türkiye’nin afet anında bu teknolojileri etkin bir şekilde kullanamadığı da izlendi.

Bloomberg HT’ye konuşan uzmanlar bu konuyla ilgili olarak, “Google balon uçuruyorsa, Türkiye’de de insansız hava aracı teknolojisi var. İHA kapasitesi ile asgari iletişimi gerçekleştirebilirdik. İletişimin sağlanması için bunlar yapılabilirdi, yapıldı mı? Türksat-4 boş, üzerinde afet zamanında iletişim kurulacak frekanslar belirlenebilirdi, belirlendi mi? İşte bunlar sivil savunma dediğimiz büyük planlamanın bir parçasıdır. Uydu, İHA, balon hangisi kullanıldı?” ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de bugün (31.05.2025)
Ekonomi ve siyaset gündemi – 31 Mayıs 2025
Emekli bayram ikramiyeleri hesaplara yatmaya başladı
Deprem illerinde mücbir sebep hali uzatıldı
İnternette Emlak Oyunu Bitti: Sahte Fiyatlara Resmen Ceza Yağacak

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank ABD’de konut satın alma başvuruları 28 yılın dibinde
Sonraki Makale blank Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanlığına Zafer Demircan atandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Erdal Atabek’siz bir yıl… Cumhuriyet’in, Aydınlanmanın ulu çınarı, iyiliğin ve örgütlülüğün doktoruydu
Sektörden
31 Mayıs 2025
blank
İSKİ açıkladı: 31 Mayıs İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Emlak Turizm
31 Mayıs 2025
blank
Giderek yaygınlaşıyor! Banka hesabını kiralayanların başı büyük derde girebilir! Bakanlık uyardı
Emlak Gazetesi
31 Mayıs 2025
blank
Bakan Vedat Işıkhan duyurdu: 6 Şubat depremlerinden etkilenen bazı il ve ilçelerde mücbir sebep hali uzatıldı
Emlak Gazetesi
31 Mayıs 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler