Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Kurumlar vergisinde kafa karıştıran madde
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Gazetesi > Kurumlar vergisinde kafa karıştıran madde
Emlak Gazetesi

Kurumlar vergisinde kafa karıştıran madde

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 8 Şubat 2022 09:31
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
3 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Sanayici ve ihracatçıya kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim öngören kanun düzenlemesi, vergi oranının yüzde kaç olacağına ilişkin kafalarda soru işareti yarattı. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32’nci maddesine göre kurumlar vergisi oranı yüzde 20, kanunun geçici 13. Maddesine göre ise yüzde 20’lik oran 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için yüzde 23 olarak uygulanacak. Ancak sanayici ve ihracatçıya 1 puanlık vergi indirimi getiren torba kanunun madde gerekçesinde, “Geçici düzenlemeyle 2022 yılı için %23 oranı uygulanmakla birlikte Kurumlar Vergisi Kanununa göre kurumlar vergisi oranı %20’dir. Böylece %20 oranına göre bu mükellefl erin söz konusu kazançlarına oran %19 olarak uygulanacaktır” ifadeleri yer alıyor.

Yüzde 19’dan yararlandırılmalı

E.Gelir İdaresi Strateji Başkanı Nazmi Karyağdı, kanun maddesi ile madde gerekçesinin tutarsız olduğunu belirterek, uyumsuzluğun giderilerek sanayici ve ihracatçının hak ettiği şekilde yüzde 19 olan indirimli orandan yararlanması gerektiğini bildirdi. Vergialgi.net’te konuyu değerlendiren Karyağdı, son 5 yıl içinde kurumlar vergisi (KV) oranı da aynen ÖTV’ye benzediğini belirterek, her yıl ayrı bir oran uygulandığını aktardı. Kurumlar vergisi reformu kapsamında 2007’de vergi oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldüğünü hatırlatan Nazmi Karyağdı, 2018-2020 döneminde verginin yüzde 22’ye yükseltilerek reformun en önemli ayağının zedelendiğini kaydetti.

Uyumsuzluk giderilmeli

Geçen yıl Nisan ayında verginin 2021 için yüzde 25’e, 2022 için yüzde 23’e yükseltildiğini söyleyen Karyağdı, kısa süre önce ise kurumlar vergisinde sanayicilere ve ihracat gelirlerine 1 puanlık indirim geldiğini belirtti.

Hâlen kurumlar vergisiyle ilgili yürürlükte 3 ayrı kanun maddesi bulunduğunun altını çizen Nazmi Karyağdı, “Kanunun 32. maddesine göre kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınır. Aynı kanunun geçici 13. maddeye göre ise 32. maddedeki %20 oranı 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %23 olarak uygulanacak. 32. maddeye eklenen yeni fıkralara göre ise; sanayicilerin ve ihracatçıların 1.1.2022’den itibaren bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanacak” dedi. Bu metinlere göre verginin, 1 puanlık indirimle yüzde 23 yerine yüzde 22 ödeneceğini söyleyen Karyağdı, ilgili kanun maddesinin gerekçesinin son bölümünde kurumlar vergisinin yüzde 19 olarak uygulanacağı ifadesinin yer aldığını belirtti. Karyağdı, gerekçe ve kanun maddesi arasındaki uyumsuzluğun giderilerek, sanayici ve ihracatçıların hak ettikleri şekilde desteklenerek vergi oranının yüzde 19 olması gerektiğinin altını çizdi.

Madde gerekçesindeki geçici düzenleme

Kanunun 32’nci maddesine eklenen fıkranın kafa karışıklığı yaratan gerekçesi şöyle: “Geçici düzenlemeyle 2022 yılı için %23 oranı uygulanmakla birlikte Kurumlar Vergisi Kanununa göre kurumlar vergisi oranı %20’dir. Ayrıca anılan Kanunun 32’nci maddesinin beşinci ve altıncı fıkralarında kurumlar vergisi oranının borsaya açılma ve KOBİ birleşmeleri gibi hallerde de indirimli uygulanacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Yapılan düzenlemeyle sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden ve ihracat yapan kurumların söz konusu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının geçerli olan kurumlar vergisi oranına göre bir puan indirimli uygulanması sağlanmaktadır. Böylece %20 oranına göre bu mükellefl erin söz konusu kazançlarına oran %19 olarak uygulanacaktır.”

AKOM uyardı! İstanbul’da Afrika sıcakları etkisini artırıyor: 40 dereceyi aşacak
Türkiye resmen kavruluyor! Gölgedeki ölçümlerde bile 44 derece: 42 ilde alarm verildi
Antalya-Alanya Otoyolu’nun temeli 25 Temmuz’da atılacak: 2.5 saatlik yol 36 dakikaya düşecek
ABD’de mortgage faizleri yüksek kalmaya devam ediyor
Güney illerinde aşırı sıcaklar etkisini artırdı: Nemle birleşen sıcaklık 43 dereceyi aştı

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (8 Şubat 2022)
Sonraki Makale blank Isparta’da beyaz esaret beşinci gününde: Hâlâ elektrik verilemeyen yerler var
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Türkiye’nin Yeni Yatırım Fırsatı: Gayrimenkul Sertifikası Lansmanı
Emlak Haberleri
23 Temmuz 2025
blank
2025 meteor yağmurları ne zaman? Meteor yağmurları Türkiye’den görülecek mi?
Emlak Turizm
23 Temmuz 2025
blank
Sakarya’da yürek burkan manzara: Orman yangınının bıraktığı tahribat havadan görüntülendi
Sektörden
23 Temmuz 2025
blank
Meteoroloji açıkladı: 23 Temmuz 2025 hava durumu raporu… Bugün hava nasıl olacak?
Sektörden
23 Temmuz 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?