By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Yanan Bölgelerin Nasıl Eskisi Gibi Olabileceği Açıkladı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Emlak Haberleri > Yanan Bölgelerin Nasıl Eskisi Gibi Olabileceği Açıkladı
Emlak Haberleri

Yanan Bölgelerin Nasıl Eskisi Gibi Olabileceği Açıkladı

Turk Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 5 Ağustos 2021 14:58
Turk Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
3 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi, tüm hızıyla devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı son açıklamalara göre 34 şehrimizdeki 160 orman yangını kontrol altına alınmış durumda. Antalya, Muğla, Aydın, Isparta ve Denizli’deki 14 farklı yangın ise ne yazık ki hala devam ediyor. Ancak bu süreçte, çok tartışılan bir konu var. Yanan ağaçların yerlerine neler yapılacak?

Yanan ağaçların yerlerine neler yapılacağı ile ilgili en yaygın görüş, yeni ağaçların dikilmesi. Bazı kesimler, bu ağaçlar yerine yangınlara karşı daha dayanıklı olan ağaçlar dikilmesi gerektiğini savunuyorlar. Ancak uzmanlara göre yanan bölgelerde ekolojik denge var ve bu dengenin bozulmaması gerekiyor. Uzmanlar, bilinçsiz yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının doğaya hiçbir faydasının olmayacağını söylüyorlar. Peki uzmanlar, bu konuda neler düşünüyorlar? Dilerseniz hemen, işinin ehli isimlerin yangınlarla ilgili açıklamalarına bakalım.

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meral Avcı: Ağaçlandırma sırasında yapılacak hata, büyük sorunlara yol açacak

blank

“Kızılçam çoğunlukla dağlarda, 1000 metrelerden itibaren de yerini Toros göknarı ve sedir gibi kozalaklı ağaçlara bırakır. Ülkemizin Akdeniz ormanları burada belirtilen ağaç türleri dışında yüzlerce endemik bitkinin yaşam alanıdır. Bu doğal ekosistemlerin, kendilerini doğal yollarla yenilemesine izin verilmelidir. Bu, ormanlarımızın geri kazanımı bakımından önemlidir, sabır aynı zamanda saygıyı gerektirir. Özellikle yabancı türlerle ağaçlandırma, doğru bir yaklaşım değildir. Ne kadar iyi niyetli olursa olsun ağaçlandırma konusunda yapılacak hatalar gelecekte önemli sorunlara yol açabilecektir. Ayrıca, bu ağacın ülkemize sonradan getirildiği, çabuk yandığı için yerine ‘zeytin veya meyve ağaçları dikilsin’ gibi bilimsel olmayan düşüncelere katılmak mümkün değildir.”

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tolunay: Ağaç türünün değiştirilmesi mümkün değil

blank

“Bu yangınlar bu sene ortaya çıkmadı, 500 yıl önce de vardı. Bu ekosistemler küresel ısınma ile beraber daha hassas ekosistem haline geldi. ‘Kızılçamı kaldıralım, zeytin dikelim, başka bir ağaç türünü dikelim’ şeklinde söylenen şeyler ormancılık bilimine aykırı konular. Kızılçamın bir özelliği de şu, ağaçlandırma suretiyle kızılçam ormanı kurabildiğiniz gibi, kızılçam tohumu çimlenme kabiliyeti çok elverişli olduğu için kendiliğinden yetişiyor. Göreceksiniz bu sene yanan yerler içerisinde tohumdan kendisini yenilemiş vaziyette, birkaç yıl içerisinde fidecikler oluşacaktır. Ağaç türünün değiştirilmesi mümkün değil. Tabiata karşı gelemezsiniz. Tabiat, getirdiğiniz ağaç türünü kabul etmez.”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Dr. İsmail Baysal: Bir türü ait olduğu ekosistemden dışlamak, mantıklı değil

blank

“Kızılçam türü için yangına dayanıksız türdür diye bir tanımlama yapılması doğru değildir. Dünyadaki en geniş yayılışını ülkemizde yapan kızılçam türü milyonlarca yıllık bir süreçte baş aktör yangınların kendisine dikte ettiği koşullar dahilinde günümüze kadar oldukça başarılı bir şekilde ulaşmış bulunuyor. Buna rağmen, bu türün bugünlere gelmesinde büyük katkısı bulunan yangın ile olan etkileşimi, yangının bizlere yansıyan olumsuz etkileri nedeniyle, türün ait olduğu doğasından dışlanmak isteniyor olmasını hem ekolojik hem de ekonomik olarak makul ve mantıklı bulmuyorum. Kızılçam türünün zeytin ve meyve ağaçları gibi türler ile değiştirilmek istendiğinde kızılçam ormanlarının barındırdığı biyolojik çeşitlilik üzerine olası etkileri ve bu etkiler istikametinde ortaya çıkacak olan olumsuz sonuçların etraflıca değerlendirilmesi ve düşünülmesi lazım gelmektedir.”

Emlak Konut GYO, 2025’in İlk 9 Ayında 57 Milyar TL’lik Ön Satış Gelirine Ulaştı
İstanbul’da kentsel dönüşüm konut ve iş yerleri yarın teslim edilecek
‘Yeni Yuvam’ ile Ada manzarası faizsiz satılacak
Vekon’dan 75 günde tamamlanan çelik etkinlik alanı
Erdal Albayrak: Konut sahibi olmayı kolaylaştırmak için mortgage sistemi kurulmalı
ETİKETLENEN:Kızılçam

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Muğla’da Satılık Arazi İlanları Patladı
Sonraki Makale blank Şu Sıralar Orman Yangınlarıyla Mücadele Eden Ülkeler
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
Yükleniyor

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Balıkesir Sındırgı’da bir deprem daha!
Emlak Gazetesi
7 Kasım 2025
blank
Ege Yapı’dan ModernYaka’da 60 ve 120 ay Vade ve Hemen Teslim Avantajıyla Finansman Fırsatı
Emlak Haberleri
6 Kasım 2025
blank
Vekon’dan Çelik Etkinlik Alanı: 75 Günde Tamamlanan Mühendislik Eseri
Emlak Haberleri
6 Kasım 2025
blank
“KENTFEST” İçin Geri Sayım Başladı!
Emlak Haberleri
6 Kasım 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?