Banner Görseli
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Arama
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Yabancı Yatırımcılar Türkiye’den Uzaklaşıyor
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Show More
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Emlak Rehberi
  • Analiz Formu
    • Bölge Analizi Formu
    • Hasarlı Bina İhbar Formu
    • Makale Değişikliği Formu
  • Soru Sor
  • Sektörden
    • Ev Stilleri
    • Gayrimenkul Hukuku
    • Konut Kredileri
    • Emlak Televizyonu
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Toki Haberleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Turk Emlak Haber Ajansı > Blog > Sektörden > Yabancı Yatırımcılar Türkiye’den Uzaklaşıyor
Sektörden

Yabancı Yatırımcılar Türkiye’den Uzaklaşıyor

Emlak Haber Ajansı
Son güncelleme: 19 Şubat 2024 12:28
Emlak Haber Ajansı
Paylaşmak
5 Min. Okuma
blank
Paylaşmak

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de 2023 yılında alan bazında gayrimenkul alımlarında önceki yıla kıyasla yüzde 48, işlem bazında ise yüzde 46 düşüş görüldü. (EVA Gayrimenkul Değerleme raporu). Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı verilerine göre; 2022 yılında toplam 8 milyon 338 bin 976 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri, 2023’te 4 milyon 354 bin 216 metrekare oldu.
Konut satışı özelinde; 2023’te adet bazında Türkiye genelinde yabancılara satış yıllık yüzde 48.1 oranında düşüşle 35 bin 5 adet oldu. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2022 yılında yüzde 4.54 iken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 2.86’ya düştü

Açıklanan rakamları değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, halk tabiri ile işlerin yarı yarıya kesildiğini belirterek “Rakamlar, yabancılara satış konusundaki endişemizi kanıtlıyor.  Yabancı gayrimenkul alıcısı Türkiye’den uzaklaşmaya başladı. Bir zamanlar piyasayı diri tutan yabancı satışlarında frene basıldı” yorumunu yaptı.

Yabancılara satış konusunda olumsuz sürecin ilke/etik tanımayan esnaf mantığının bir sonucu ile başladığına işaret eden Emrullah Yedikardeş “Türk alıcıya 1 olanı yabancıya 5’e satmaya dönük kötü niyetle pazarlama anlayışı, gayrimenkulde hüküm sürünce, durumu fark eden yabancılar küstü. Bu nedenle tarafı yabancılar olan işlemlerde gayrimenkul değerleme raporu hazırlanması yasal olarak şart koşuldu. Bu da doğruydu, çünkü değeri neyse, en azından ona yakın bir rakamdan yabancıların da alım yapması onların hakkıydı” diye konuştu.

Değerleme raporları nasıl engel oluşturuyor?

Ancak şimdi de bu gayrimenkul değerleme raporları satışlara engel teşkil etmeye başladı.  Satış değeri ile değerleme miktarı birbirini tutmadığı için gerçekleştirilemeyen satışlar olduğunu anlatan Emrullah Yedikardeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değerleme raporları aşağı yukarı piyasaya yakın rakamlar içeriyor.  Ama bu raporların gittiği bir yer var: GABİM. Uzun adıyla Gayrimenkul Bilgi Merkezi. GABİM bir süredir yapılan değerlemeyi yüksek bularak, raporları reddediyor.  Değerleme uzmanı arkadaşlarımız, raporların yüzde 80’ine ret geldiğini belirtiyor. GABİM hangi gerekçe ile reddediyor bilemeyiz. Belki yabancılara satış yoluyla vatandaşlık verilmesinden dolayı toplumun bazı kesimlerinde baş gösteren hassasiyetin payı vardır, belki de haklı başka gerekçeleri. Ancak bir gerçek var ki o da bu durum hem satış sürecini uzatıyor, hem de gerçekleşen satışların geri dönmesine, iptaline kadar gidebiliyor…”

Yabancıların tek amacı vatandaşlık değil

Yabancıların hepsinin tek amacının vatandaşlık olmadığını, gerçekten Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlere de bu belirsiz durumun engel olduğunu anlatan Emrullah Yedikardeş, 2023 yılında yabancıların Türkiye’de yapılan 40 bin 297 adet gayrimenkul yatırımının sadece yüzde 18’nin vatandaşlık edinimi için olduğuna dikkat çekti.

Sektörün nefesi kesildi

Son dönemde konut üretici ve geliştiricilerinin, iç piyasanın durumundan dolayı nefesinin kesildiğini ve büyük oranda umutlarını yabancı satışlarına bağladığını ifade eden Emrullah Yedikardeş, “Bir yandan yerli alıcıyı sıkıntıya sokan faiz sorunsalı ve azalan banka kredisi limitleri, bir yandan fiyatları düzenli artan ve bu nedenle dün aldığınızı bugün yerine koyamadığınız inşaat malzemeleri sıkıntısı, (bulunamayan inşaat personeli ve var olanlara ödenmesi gereken yüksek ücretleri saymıyorum bile), bir yandan azalan satışlar, azalan sermayeler sektörün hareket kabiliyetini azalttı. Bunun üzerine gayrimenkul ekspertiz sorunu ve hatta vatandaşlık sürecindeki kurumların gayri resmi blokajı eklenince, sektör gözünü Ankara’ya dikti” yorumunu yaptı.

Çözüm bulunamazsa 2024 rakamları da parlak olmayacak

Özel sektör konut üreticilerinin nefes almasının sağlanması gerektiği uyarısında bulunan Emrullah Yedikardeş, “Nefessiz bir inşaat sektörünün Türk ekonomisine ne derece zarar verebileceğini ekonominin eski zamanlarından biliyor olmalıyız. Her ne kadar bu rakamlar 2023 yılına ilişkin olsa da 2024 yılının ilk çeyreğinden de parlak veriler gelmeyeceğini şimdiden söylememiz mümkün. Sorun acil, çözümlerin de acilen geliştirilmesi sektör olarak tek umudumuz. Düşünülebilecek muhtelif çözümler olacaktır elbette. Mesela gerçekten kurumların yabancılara satışı konusunda gayri resmi blokajı varsa, bu kaldırılarak belirsizlik de ortadan kaldırılabilir.  Bu vesile ile yatırım yoluyla vatandaşlık verilmesinin haricinde, normal gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin de önü açılabilir. Örneğin eksper raporunun yüzde 30 üzerine satış yapılabilir denilerek de bir yol açılabilir” önerilerinde bulundu.

Tıkanıklığı aşacak her türlü çözüme proje geliştiriciler olarak destek vereceklerini ifade eden Emrullah Yedikardeş, “Konu, önce sorunu teşhis etmek, bu sorunun sektör için ne tür yaralar açtığını görmek, ona göre de tedavi sürecini acilen başlatmak olmalıdır” dedi.

Yolculukta yeni dönem: İBB ‘Uygulama Bazlı Taksi’yi tanıttı
Tüketici Hakem Heyeti’nden emsal elektrik faturası kararı: Zam tutarı yasal faiziyle yurttaşa ödenecek
Çanakkale açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem!
Sıcaklık artıyor, rüzgar sert esecek
Gebze’ye bayram hediyesi… Millet Bahçesi açıldı
ETİKETLENEN:Yabancı yatırımcıYabancı gayrimenkul alıcısı

Günlük Bültene Kaydolun

Takipte kalın! Son dakika haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Ne düşünüyorsun?
Love0
Cry0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0
Önceki Makale blank Tema İstanbul 2’de Yaşam Başladı
Sonraki Makale blank Türkiye Fiyatlarıyla İngiltere’de 25 Yıllık Kira Getirisi
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Luvia
Deprem Hasar İhbar
Ankara Golfkent

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
- Adım 1 / 3
Ev Alacak Gücünüz Var Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Ev Fiyatları Pahalı Mı? *
Kaydet ve Daha Sonra Devam Et
Kredi Faizleri Yüksek Mi? *
YükleniyorKaydet ve Daha Sonra Devam Et

Dikkat! İlerlemenizi şimdi kaydettiğinizde girişinizin bir kopyası bu sunucuda depolanır ve site sahibi buna erişebilir. Güvenlik nedeniyle, devam ettiğinizde kredi kartları ve posta adresleri gibi hassas bilgilerin yanı sıra dosya yüklemelerinin de yeniden girilmesi gerekecektir.

Geri Git

Form girişiniz kaydedildi ve bu formu sürdürmek için erişebileceğiniz benzersiz bir bağlantı oluşturuldu.

Bağlantıyı e-posta yoluyla almak için e-posta adresinizi girin. Alternatif olarak, aşağıdaki bağlantıyı kopyalayıp kaydedebilirsiniz.

Lütfen bu bağlantının paylaşılmaması gerektiğini ve 30 gün içinde sona ereceğini ve ardından form girişinizin silineceğini unutmayın.

Sosyal Hesaplar

3.2KTakipçilerTakip etmek
136KAbonelerAbone
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

blank
Kurban bayramında hava nasıl olacak? Plan yapanlar dikkat
Emlak Gazetesi
5 Haziran 2025
blank
Antalya ve Ege’de deprem meydana geldi
Emlak Gazetesi
5 Haziran 2025
blank
İSKİ açıkladı: 5 Haziran İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Emlak Turizm
5 Haziran 2025
blank
Arefe günü AVM’ler açık mı? Arife günü ve bayramda AVM çalışıyor mu?
Emlak Haberleri
5 Haziran 2025
Turk Emlak Haber AjansıTurk Emlak Haber Ajansı
Bizi takip edin
© 2019 Turk Emlak Haber Ajansı All Rights Reserved.
blank
Welcome Back!

Sign in to your account

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?